Curtea Supremă din Spania a condamnat nouă lideri separatiști catalani la pedepse între 9 și 13 ani de închisoare pentru răzvrătire pentru rolul lor în referendumul de independență din anul 2017.
Alți trei inculpați au fost găsiți vinovați de neascultare și au primit amenzi, dar nu vor executa pedepse cu închisoarea.
Cei 12 politicieni și activiști au negat cu toții acuzațiile.
Un nou mandat de arestare a fost emis și pentru fostul președinte catalan, Carles Puigdemont, care locuiește în străinătate.
Ca răspuns la verdicte, susținătorii independenței catalane au mărșăluit la Barcelona înainte de a bloca unele străzi și accesul la stațiile de metrou.
O mulțime mare de manifestanți s-a confruntat ulterior cu ofițerii anti-revolte ai poliției pe aeroportul din Barcelona.
Unii dintre cei condamnați au deținut funcții importante în guvernul și parlamentul Cataloniei, în timp ce alții erau activiști și avocați culturali influenți.
Pe parcursul a patru luni de audieri, aceștia au spus instanței din Madrid că au fost victime ale unei nedreptăți într-un proces construit pe acuzații „false”.
Cea mai lungă sentință de 13 ani a fost dată lui Oriol Junqueras, fostul vicepreședinte al Cataloniei și cel mai înalt lider independentist în proces, pentru răzvrătire și folosirea greșită a fondurilor publice.
Acuzarea a cerut până la 25 de ani de închisoare pentru Junqueras.
Noul mandat de arestare european și internațional împotriva lui Carles Puigdemont a fost emis pe motiv de răzvrătire și abuz de fonduri publice.
Acesta a fugit în Belgia în octombrie 2017 pentru a evita urmărirea penală în Spania în urma tentativei eșuate de independență a Cataloniei.
Junqueras a acuzat Spania că a închis oamenii pentru idealurile lor politice și a promis că separatiștii vor reveni și mai puternic.
Însă, premierul spaniol, Pedro Sánchez, a insistat că liderii au fost condamnați la închisoare pentru infracțiuni.
Zbuciumatul lider catalan Carles Puigdemont a spus că sentințele pronunțate liderilor separatiști de „100 de ani în total” au fost „o atrocitate”.
„Acum, mai mult ca oricând … este timpul să reacționăm ca niciodată”, a scris el pe Twitter, adăugând: „Pentru viitorul fiilor și fiicelor noastre. Pentru democrație. Pentru Europa. Pentru Catalunya.”
Condamnații se mai pot adresa Curții Constituționale și Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Discussion about this post