Aflat în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, candidatul PMP, Theodor Paleologu, susţine că actuala Constituţie trebuie schimbată, astfel ca, în situaţii de criză, preşedintele să poată demite Guvernul sau să dizolve Parlamentul.
Este o poziție care se poate explica prin faptul că Theodor Paleologu a locuit și a studiat în Franța o bună perioadă de timp, fiind atașat de cultura și politica franceză.Președintele Franței are largi prerogative constituționale făcându-l cel mai puternic șef de stat din Uniunea Europeană din acest punct de vedere.
Probabil cea mai importantă putere a președintelui Franței este aceea de a alege primul ministru. Totusi, deoarece doar Adunarea Națională are puterea de a demite guvernul primului ministru,președintele este forțat să numească un prim ministru ce are sprijinul majoritatii adunării.
Aceste prerogative sunt o reminiscență a puterii absolute deținute de monarhii Regatului Franței, națiunea franceză năzuind mereu ca șeful statului să fie un ”adevărat părinte”.
„E o chestie de logică constituţională. Dacă preşedintele numeşte primul-ministru, trebuie să-l poată înlocui. Este important ca preşedintele să poată dizolva Parlamentul. Dar nu aşa cum spune Dan Barna, în mod aberant, să facă preşedintele un referendum de dizolvare a Parlamentului. Râd şi curcile, n-are noimă. Preşedintele are o legitimitate izvorâtă din votul întregului popor şi este normal să poată dizolva Parlamentul când consideră că este necesar. Nu va abuza de acest atribut, pentru că este periculos. El poate dizolva Parlamentul, dar se trezeşte apoi cu o majoritate clar de cealaltă parte. S-ar fi impus dizolvarea Parlamentului după alegerile europarlamentare. Era evident că Guvernul PSD nu mai reprezintă decât o minoritate din sânul poporului român”, a declarat Theodor Paleologu.
Astfel, dacă o astfel de propunere de revizuire a Constituției României ar fi adoptată, ar face ca Președintele României să devină, d.p.d.v. al prerogativelor constituționale, cel mai puternic șef de stat din UE depășind chiar și atribuțiile constituționale ale președintelui francez care nu poate demite direct prim-ministrul, dar îi poate cere demisia, iar acesta de cele mai multe ori se conformează, conform cutumelor politicii franceze.
Theodor Paleologu, fost ambsador al României în Danemarca și ministru al culturii, este decorat de Casa Regală a României cu medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.El a jucat un rol decisiv în convingerea colegilor parlamentari în anul 2011, atunci când, la împlinirea vârstei de 90 de ani, Regele Mihai I a susținut un discurs emblematic pentru viitorul României și al Coroanei.
Discussion about this post