Ieri, președintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat oficial pe Ludovic Orban ca prim-ministru al guvernului, acesta având 10 zile la dispoziție pentru a întocmi lista viitorului cabinet și pentru a se prezența în fața Parlamentului pentru votul de încredere asupra acestuia și a programului de guvernare, conform art 103 alin. (2) din Constituția României.
„Am decis sa desemnez următorul premier, în persoana domnului Ludovic Orban, președintele PNL, cel mai mare partid din Opoziție. Așa este democratic corect, așa se va întampla”, a anunțat Klaus Iohannis.
Această decizie vine în urma consultărilor avute la Cotroceni zilele trecute cu partidele parlamentare dintre care numai național-liberalii au fost cei care și-au asumat deschis guvernarea.
„Sper ca toți actorii politici să înțeleagă că suntem în criză politică și cu cât mai repede se va ajunge la o soluție satisfacătoare cu atât mai bine. Noul guvern trebuie instalat urgent”, a subliniat șeful statului.
În ciuda acestui apel al președintelui, misiunea noului premier desemnat este una extrem de grea din cauza faptului că partidele care ar trebui să voteze noul guvern pun condiții care se contrazic între ele sau condiționează votul de absența altor formațiuni politice din noua majoritate parlamentară.
În această situație, Ludovic Orban a mers astăzi la Academia Română unde s-a întâlnit cu președintele Ioan-Aurel Pop și cu vicepreședintele, Victor Voicu, pentru o posibilă colaborare între viitorul Executiv și Academie privind guvernarea în mai multe domenii.
„Premierul desemnat al României, Ludovic Orban, a avut astăzi o întâlnire cu Președintele Academiei Române, dl. Acad. Ioan Aurel Pop, și cu vicepreședintele instituției, dl. Acad. Victor Voicu. În cadrul acestei ȋntrevederi s-a discutat despre posibilitatea unei colaborări instituționale a viitorului Guvern cu Academia Română, un for academic care poate sprijini cu expertiză şi experienţă acţiunea guvernamentală ȋn mai multe domenii cheie”, arată un mesaj distribuit, miercuri, pe Facebook, de PNL.
Academia Română, alături de Biserică, Armată și Coroană este o instituție fundamentală a statului român modern, aceasta având o existență de mai bine de 150 ani și contribuind decisiv la realizarea năzuințelor naționale.
Este foarte probabil un semnal pe care liderul PNL vrea să îl transmită tuturor partidelor politice că viitorul cabinet va fi unul care va aborda, până la alegerile parlamentare la termen de anul viitor, în special teme de interes național și nu se va apleca foarte mult asupra unor teme restrânse specifice partidelor politice.
De asemenea, poate fi și o încercare de a primeni imaginea Guvernului României, des criticat, în ultima vreme, pentru lipsa de viziune și profesionalism.
Discussion about this post