Toată lumea, la un moment dat, amână ceva – alarma, o decizie, curățarea casei sau orice altă acțiune. E ceva perfect normal, dar te-ai întrebat vreodată de ce amânăm unele lucruri?
Pentru că nu vrem să le facem – ăsta ar fi cel mai evident răspuns, dar de multe ori, nu e așa. Adesea, amânăm ceva care ne face plăcere sau pe care vrem să-l facem, în ciuda faptului că-i dificil.
Uneori nu e vorba de lene sau de o lipsă de interes, și amânarea asta are mai degrabă legătură cu teama de un rezultat neplăcut. Dacă fac asta, dar nu iese cum vreau eu?
Bun, păi și atunci, cum scăpăm de atitudinea asta și trecem la treabă?
1. Nu mai face din tânțar armăsar.
De multe ori, ne gândim că dacă nu o să iasă ceva bine, va fi o adevărată catastrofă, că ne vom dezamăgi apropiații s.am.d. E momentul să încetăm cu mentalitatea asta Sigur, poate o să dai greș. Ne e teamă de o călătorie, să zicem, și o tot amânăm. E greșit. Mai bine pleci și vezi ce se întâmplă. E mai rău să trăiești toată viața întrebându-te cum ar fi fost dacă.
Mai există, desigur și exagerarea unor activități neplăcute, cum ar fi treaba-n casă. Nu-ți place să dai cu aspiratorul. Da știi cum? Deloc. Te omoară și te apucă spatele și mai bine îl lași pe mâine. Sau pe săptămâna viitoare. E prea greu și ți-ar strica toată ziua. Adevărul e că ai termina în vreo zece minute și pur și simplu e ceva ce trebuie făcut, așa c-ar fi mai bine să accepți asta.
2. Fă-ți un program
Ai multe idei sau pur și simplu, multe lucruri de făcut, dar acum n-ai timp, te iei cu altele și nu mai apuci etc. Știm cu toții cum e și dacă te regăsești aici, poate ar fi momentul să scoți un pix și să începi să-ți notezi în agendă. Sau pe telefon, sau în calendar, unde preferi tu.
Oamenii care au un program clar definit realizează mai multe decât cei care „se ocupă când au timp”. Așa, n-o să ai timp niciodată. Fă o listă cu tot ce ar trebui să faci săptămâna asta și apoi, construiește-ți un program.
Și ține-te de el. E mai ușor decât pare.
3. Nu-ți mai găsi scuze
Nu pot acum, că e prea urât/soare afară. Trebuie să am eu chef, altfel nu se poate. Acuma nu se poate că nu-i timp. Și înainte să-mi realizez eu proiectul, trebuie să se întâmple X.
Sună cunoscut? Doar scuze. Nu există nici vreme ideală, nici stare ideală, timpul ți-l faci tu, și nu trebuie să se întâmple nimic înainte să te apuci tu de treabă. Trebuie doar să te apuci.
4. După faptă și răsplată
Alege-ți un premiu – te uiți la serialul ăla nou sau pe Facebook sau mănânci un fursec d-ăla bun sau mai știu eu… Dar abia după ce ai dat cu aspiratorul/ dus gunoiul/terminat proiectul la care lucrai. Când amâni, nu primești nimic, și așa, creierul tău începe să asocieze eficiența și rezolvarea problemelor cu fericire.
Discussion about this post