În această toamnă pe marile ecrane pot fi vizionate două filme ce vor sta mărturie de curaj, smerenie și demnitate generațiilor actuale și celor care vor urma că românii au avut mereu conștiințe ce nu au putut fi înfrânte de vremelnice și odioase regimuri ce au trecut pe aici.
Destine remarcabile ca al cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, ce ajunge în închisoarea ”elitelor” de la Sighet, sau al tânărului Tase Caraman, ce ajunge în iadul reeducării de la Pitești, vor rămâne mereu în amintire și vor dăinui în istorie datorită credinței lor în Dumnezeu și a spiritului vertical ce le-au caracterizat.
Între ”Chin și amin” este povestea celor întemnițați în groaznica închisoare a anilor 1949-1952 de la Pitești, cea în care s-au produs terifiantele încercări de „reeducare”.
Filmul este în regia lui Toma Enache, cunoscut publicului pentru spectacolele de teatru și pentru filmul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân. Personajul principal, Tase Caraman, este un tânăr compozitor, proaspăt logodit, care ajunge în iadul reeducării din închisoarea Pitești. Teribilul experiment este condus de temutul Ciumău, șeful penitenciarului. Prin credință, Tase Caraman supraviețuiește torturilor și, după ce scapă cu viață, compune o „Odă lui Dumnezeu”. Muzica o salvează pe logodnica lui, Lia.
Filmul a avut premiera în data de 1 octombrie, iar din distribuție fac parte atât actori consacrați, cât și actori din generația nouă: Constantin Cotimanis, Ion Dichiseanu, Cezara Dafinescu, Victoria Cociaș, Petrică Moraru, George Stanca, Vali Popescu, Ana Pârvu, Kira Hagi, Csaba Ciugulitu, Kim Ciobanu, Laurențiu Stan, Dragoș Stoica, Mircea Taiss, Bogdan Sălceanu, Remus Stănescu, Teodora Calagiu Garofil. Director de imagine este Alexander Sachs, din Germania.
”Cardinalul” este inspirat din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu.
În anii ’50, conducătorii bisericii Greco-Catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. În fața chinurilor și unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică episcopul Iuliu Hossu care prin curaj și verticalitate devine o călăuză pentru ceilalți preoți.
La premiera de pe marile ecrane din 9 noiembrie, ”vom avea ocazia să urmărim un destin exemplar, de la crainic al Marii Uniri din decembrie 1918, la penitenciarul de exterminare din Sighet, numit și ”temnița elitelor”, unde mulți dintre cei închiși, înalți demnitari sau prelați uniți, au plătit cu viața. Au urmat apoi pentru Iuliu Hossu 15 ani în domiciliu forțat până la moartea sa de martir al neamului. Un om a cărui conștiință nu a putut fi înfrântă. Și nu numai el, ci și colegii săi de suferință, preoții care au răbdat închisoarea cu smerenie și demnitate. Constatase cineva, dintre cei care studiaseră dosarul înaintat la Vatican în vederea recunoașterii martiriului, că au fost 12 episcopi greco-catolici întemnițați în România și nu a trădat niciunul dintre ei. Frumoasă remarcă! Cred că în peisajul atât de divers al filmului românesc este bine să existe şi un film închinat acestor martiri ai neamului. O istorie încă ignorată şi pe care, din păcate, unii o vor uitată”, a declarat regizorul Nicolae Mărgineanu.
Cardinalul a fost realizat de Ager Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, iar filmările au avut loc în Memorialul Sighet, Penitenciarul Jilava, fostul penitenciar Doftana și alte locații, timp de 20 de zile.
Din echipa filmului fac parte Gabriel Kosuth (director de imagine), Cornel Țăranu (muzică), Nita Chivulescu (montaj), Dumitru Nicodim (scenograf), Nicolae Mărgineanu jr (producător executiv) Luminița Mihai (costume).
Discussion about this post