Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, s-a aflat în această săptămână, în Serbia, la cea de-a 141-a Adunare a Uniunii Interparlamentare, eveniment unde sunt prezente delegațiile din 178 de țări din întreaga lume. Serbia este o țară care a traversat în ultimii 30 ani o perioadă extrem de complicată și a fost implicată între 1991-1995 și între 1998-1999 într-un sângeros conflict pentru menținerea statu-quo teritorial al Yugoslaviei, sfâșiată de cele mai grave și puternice tensiuni și dispute interetnice de la cel de al doilea război mondial încoace.
Cu toate astea, Serbia, deși nu are atuurile geopolitice ale României, aplică un pragmatic naționalism prin care se afirmă pe harta politică a lumii.
La această reuniune, Daniel Gheorghe a reprezentat România în cadrul Comisiei Permanente pentru Pace și Securitate Internațională în dezbaterea cu titlul „Către o lume fără arme nucleare: contribuția parlamentelor”.
Profitând de această deplasare, tânărul deputat PNL a mers, în drumul spre casă, să viziteze comunitatea românilor din Valea Timocului.
Pentru românii din țară sunt foarte greu de conceput greutățile și situațiile dureroase pe care le întâmpină românii de peste Dunăre, din Carpații sudici, despre care se vorbește foarte puțin la noi.
Aici, Daniel Gheorghe s-a întânit cu reprezentanții Partia Neamului Rumânesc, formațiune politică care reprezintă interesele minorității românești din Serbia de Răsărit.
”Suntem datori să susținem apărarea drepturilor firești ale acestei stravechi comunități românești care, deși greu încercată de istorie, si-a păstrat cu demnitate moștenirea sa. De precizat faptul că în Timoc, la fel precum în alte părți de lume unde Românii trec prin timpuri grele ori au ales să plece, credința ortodoxă strămoșească a acestor oameni a rămas nestrămutată. În rest, văzând realitățile din Timoc, direct de la fața locului, consider că posibila desființare a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, pe care o resping cu tărie, ar însemna o mare greșeală și un gest fără de temei care ar lovi nedrept în milioanele de Români din lumea întreagă care au nevoie de susținerea Țării Mama.”
Premierul desemnat al României, Ludovic Orban, a anunțat că mai multe ministere urmează a fi desființate, printre care și cel al Românilor de Pretutindeni, pe care îl acuză că a împărțit irațional banii publici, finanțând mai multe instituții media din afară care nu ar fi meritat banii contribuabililor români.
Ludovic Orban a adus exemplul instituțiilor media din Republica Moldova care l-au „preamărit” pe „dictatorul” Vladimir Plahotniuc.
Alături de Daniel Gheorghe, un alt deputat, Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, din partea PMP, se opune desființării acestui minister.
Până la validarea și numirea noului guvern se vor purta discuții și negocieri între diversele formațiuni politice parlamentare pentru soarta acestui minister.
Discussion about this post