Premierul britanic Boris Johnson a obținut ieri aprobarea Parlamentului de la Londra pentru acordul de ieșire a țării din UE, însă, doar câteva minute mai târziu, aleșii din Camera Comunelor au respins calendarul de adoptare rapidă a legislației necesare pentru intrarea în vigoare a respectivului acord.
Pe de o parte, este o victorie istorică a lui Boris Johnson, acordul încheiat de el cu oficialii de la Bruxelles fiind primul care primește aprobarea Parlamentului britanic. În mandatul premierului Theresa May, Parlamentul a respins orice acord prezentat.
Bucuria victoriei lui Johnson a fost umbrită însă de respingerea calendarului propus pentru adoptarea pachetului de legi necesare. Este vorba de un document de 110 pagini, pe care Johnson l-ar fi dorit aprobat în 72 de ore, astfel încât să-l poată prezenta în timp util la Bruxelles, înaintea expirării termenului limită la 31 octombrie. Dincolo de faptul că legislația în sine este foarte stufoasă și ar fi fost greu de analizat serios în doar trei zile, parlamentarii au în vedere prezentarea mai multor amendamente, referitoare la viitorul regim vamal al țării, dar și privind organizarea unui al doilea referendum, la care cetățenii să fie chemați să se pronunțe asupra actului final al divorțului de Bruxelles.
În această situație, Johnson a anunțat că își suspendă practic eforturile pentru finalizarea acordului, lăsând la latitudinea oficialilor de la Bruxelles pasul următor.
Reacționând la cele mai recente evenimente de la Londra, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat pe Twitter că va propune colegilor săi aprobarea unei noi amânări, pentru a se evita ajungerea în situația care nu convine nimănui de a vedea Marea Britanie ieșind din UE la sfârșitul acestei luni fără un acord finalizat.
Surse citate de BBC spun că amânarea avută în vedere de Tusk ar fi până la 31 ianuarie 2020. Este posibil să se acorde și o „prelungire flexibilă”, în baza căreia oficializarea ruperii Marii Britanii de UE să aibă loc și mai înainte, cu condiția ca Parlamentul britanic să adopte legile necesare.
În acest moment, analiștii apreciază că Boris Johnson se gândește la organizarea de alegeri anticipate, în speranța că forțele care susțin Brexit-ul vor obține o majoritate suficientă pentru adoptarea acordului.
Telenovela continuă.
De ce trebuie să votați Partidul S.O.S. România la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024!
Pe 1 decembrie 2024, România se află la o răscruce crucială de drumuri, iar alegerea pe care o facem în...
Continue ReadingDetails
Discussion about this post