Am ajuns la concluzia asta cam pe la cincisprezece ani. Nu știu cum anume, nu mi-a spus nimeni și nici nu mi s-a întâmplat ceva remarcabil sau în vreun fel traumatizant.
Pur și simplu mă uitam în jur la oamenii de vârsta mea și-mi dădeam seama că așa stau lucrurile, că majoritatea au fost atât de bine dresați să-și aștepte porția alocată de educație de la stat că nu mai căutau și-n alte părți, iar mie asta mi s-a părut mereu tare periculos.
În momentul în care 90% din tânăra populație își ia informațiile din același loc, e clar că va veni cineva și va manipula acea sursă în interesul lor. S-a întâmplat pe vremea naziștilor, s-a întâmplat și în comunism, și ar fi exagerat de naiv să presupunem că acum nu se mai întâmplă.
Sistemul educațional are totuși un as ingenios în mânecă, te convinge că asta e toată informația de care ai nevoie și că totul e ușor. Noi îți vom spune tot ce trebuie să știi, tu le memorezi, iar apoi ești liber să-ți petreci timpul cum vrei tu. La mall, în club sau în eterna căutare pentru poza perfectă de Instagram.
Ne convinge că nu trebuie să ne batem capul, și asta e bine. Nimănui nu-i place să-și bată capul. Așa că nici n-o facem. Învățăm în silă, ținem minte răspunsurile corecte cât să trecem de următorul examen, iar apoi ne răsfățăm într-un club de ultimul răcnet, unde urlă în difuzoare melodii despre funduri bombate și mașini scumpe pe care nu ni le vom permite niciodată, dar la care putem măcar să visăm. Nu de alta, dar să fim muncitori cuminți pe viitor și să adunăm bănuții în speranța că poate poate.
Mai rar vezi un tânăr care se crește singur, care în timpul liber citește sau își dezvoltă pasiuni independente de școală. E trist. E de datoria noastră să ne dezvoltăm permanent și e de datoria noastră să ne documentăm singuri și să nu lăsăm pe nimeni să ne spună ce e bine, ce este rău sau cum ar trebui să procedăm într-o anumită situație.
Nu zic c-ar fi greșite sau false lucrurile învățate în școală, zic doar că ele toate ar trebui trecute printr-un filtru interior, că ar trebui să judeci singur ce-i adevărat și ce nu, să nu te încrezi în altcineva că judecă el pentru tine. Devine un obicei prost.
Un popor care e învățat de mic că nu trebuie să gândească, ci doar să aibă încredere în vocea statului, e un popor ușor de manipulat.
Trebuie să ne trezim la realitate, să ne încurajăm copiii să gândească singuri ce-i bine și ce-i rău, astfel încât ei să fie pregătiți când vine momentul să voteze și să facă alegeri de viitor.
Ce-i bine pentru tine numai tu știi. Nu Facebook, nu nenea de la televizor, nu nimeni.
Discussion about this post