Parlamentarii britanici au respins luni organizarea de alegeri anticipate, în timp ce premierul Boris Johnson nu a reuşit să obţină sprijinul majorităţii de două treimi în parlament, relatează Reuters.
Aproximativ 299 de parlamentari au susţinut moţiunea pentru alegeri anticipate, din cele 434 de voturi de care avea nevoie Johnson.
Deputaţii britanici au supus la vot, luni după-amiază, o moţiune a premierului Boris Johnson care propune organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie. Liderul conservator speră ca până la acea dată să obţină adoptarea în parlament a textelor necesare pentru punerea în aplicare a acordului de Brexit convenit în urmă cu zece zile la Bruxelles, potrivit Agerpres.
Imediat după această nouă înfrângere, șeful executivului britanic a spus că luni seară guvernul va anunța planurile sale pentru un proiect de lege pentru alegeri generale, joi, 12 decembrie.
Proiectul de lege nu va fi supus unei super-majorități, iar premierul Johnson are șansa de a obține o majoritate, în condițiile în care liberal-democrații și Partidul Național Scoțian susțin declanșarea alegerilor, însă nu pentru data de 12 decembrie, ci pentru 9 decembrie.
În luna septembrie, legislativul britanic a respins de două ori propunerea declanșării alegerilor legislative anticipate.
Tot atunci, membrii Camerei Comunelor au votat pentru o lege în care au solicitat amânarea Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020, legislație care l-a obligat pe premierul Boris Johnson să solicite o extindere a termenului de retragere din UE, întrucât acordul negociat cu Uniunea Europeană nu a fost supus votului în Parlament la 19 octombrie. Cu toate acestea, deputații britanici au votat la 21 octombrie în favoarea legislației care să permită aplicarea acordului de retragere din UE, însă au respins calendarul accelerat propus de șeful guvernului, care ar fi facilitat o potențială ieșire din UE.
Pe de altă parte, tot luni, țările UE-27, reunite la nivelul ambasadorilor statelor membre, au decis să accepte solicitarea din partea Marii Britanii pentru extinderea termenului privind Brexit până la cel târziu 31 ianuarie 2020, aceasta reprezentând a treia amânare a procesului de retragere a Regatului Unit din UE.
Uniunea a aprobat o ”amânare flexibilă” („flextension”) – adică Regatul Unit va putea părăsi blocul european înainte de acest termen, în cazul în care Parlamentul britanic ratifică acordul retragerii încheiat de Bruxelles cu premierul britanic Boris Johnson.
Astfel, există posibilitatea ca Regatul Unit să iasă din UE de la 1 decembrie 2019 sau de la 1 ianuarie 2020 în caz de ratificare a acordului înainte de aceste termene.
Planurile inițiale ale premierului Boris Johnson ca Marea Britanie să părăsească UE la data de 31 octombrie 2019 au fost date cu totul peste cap în această seară, iar Brexitul începe să devină o fata morgană atât pe britanici, cât și pentru restul europenilor.
Discussion about this post