Comuna Tudora, din județul Botoșani, se poate mândri cu unul dintre cei mai vârstnici cetățeni ai țării. Mitel Panaite a împlinit pe 25 septrembrie în acest an frumoasa vârstă de 104 ani.
În urmă cu mai bine de 70 de ani, când era flăcău, a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial ca parte a Regimentului 24 Artilerie, din Roman. A avut ceea ce el numește un ,,serviciu special”. Era observator. ,,Și bun serviciu, dar periculos. Eu n-am avut armă la război, am avut aparate. Lunete, telescoape. Aceasta era partea mea. Spuneam unde-i frontul, unde-s ceilalți, unde-i inamicul”.
Mareșalul Ion Antonescu a trimis, în 1942, la Cotul Donului, un sfert de milion de soldați români, așa cum i-a promis lui Hitler. Obiectivul lor era să apere Armata a 6-a germană, însărcinată de Fuhrer cu o misiune cât o obsesie: cucerirea orașului Stalingrad. Diviziile românești erau ,,înșirate ca mărgelele pe ață”, după cum relata un general român. Pradă ușoară pentru cei un milion de soldați sovietici angajați în contraofensivă. Operațiunea armatei rusești a dus la uciderea a 158.854 de militari români. Zeci de mii au fost luați prizonieri de război. Foarte puțini au reușit să scape. Între ei se numără și Mitel Panaite.
A ajuns, însă, tot într-un lagăr sovietic, doi ani mai târziu, după 23 august 1944.
Prizoneratul nu a fost deloc ușor. Mitel Panaite a fost adus la Bălți unde se formau convoaiele de prizonieri pentru a fi duși în Gulagul stalinist.
A intrat în lagăr cu 90 de kilograme și a ieșit cu 37. Om în toată firea, cu greutatea unui adolescent.
Întors acasă la nevastă și copii, i-a trebuit un an să se pună pe picioare.
Eu am fost și la Primul Război Mondial”, susține, cu mândrie, veteranul. Nu pe front. Avea un an când prima conflagrație mondială a început și trei ani când România a intrat ea. Dar a văzut o scenă de război. Una în care o femeie își ia adio de la soțul ei chemat la oaste.
Este patriot până la sânge și ori de câte ori se ivește ocazia spune că nu regretă o clipă că s-a dedicat țării.Și după mai bine de 80 de ani de la armata, Mitel Panaite consideră ca cel mai bun conducător al României a fost Regele Carol al II-ea.
La 104 ani are păreri politice, merge la toate voturile, nu acceptă urna mobilă și nu se sfiește să spună răspicat cu cine va vota. Buletinul lui, neschimbat din 1978, este doldora de ștampile cu „votat”. La prezidentiale va merge negresit la sectia de vot.
Discussion about this post