Obișnuiam să mă crucesc numai când auzeam cuvântul „hostel”. Cine, eu? Să mă duc la baie comună și să dorm în aceeași cameră cu cine știe cine? Pas.
Preferam mereu să-mi găsesc o cameră de hotel cu baie privată, tot ce trebuie, care nu m-ar fi forțat să interacționez cu nimeni cât eram acolo. Fiind totuși cineva care călătorește des, era un obicei ce devenise tare costisitor.
Prima oară am ajuns la un hostel accidental. Pur și simplu nu aveam nimic pregătit pentru seara aia, iar o cameră la hotel în ultima clipă m-ar fi lăsat fără bani.
Și nu numai că am supraviețuit, dar mi-a și plăcut. Ce-i drept, am avut noroc, am dat peste un hostel simpatic, sigur și cu recepționeri foarte amabili. După o zi epuizantă de vizitat orașul, de alergat în stânga și-n dreapta, am dormit la hostel mai bine decât dormisem în multe hoteluri.
Bun, revenind la întrebarea din titlu, să stai sau nu la hostel? Cum hotărăști? Dacă ți se întâmplă ceva? Sigur ai auzit măcar o poveste de groază cu o tipă violată sau jefuită într-un astfel de loc. Și e foarte important să reții că astfel de lucruri chiar se întâmplă. Nu, nu e doar o poveste și da, unele locuri pot fi periculoase, așa că ai mereu grijă.
Dar dacă-ți iei câteva precauții, totul ar trebui să fie ok. În primul rând, cercetează online hostelul înainte de a rezerva. Citește ce zic alți oameni care au stat pe-acolo, vezi cum ți se pare din poze etc. Dacă un loc îți dă impresia că ar fi nesigur, e foarte posibil să și fie.
În al doilea rând, asigură-te că au dulăpioare sau seif-uri în care să-ți lași lucrurile (orice hostel cât de cât decent trebuie să aibă). Vino cu un lacăt mic la tine, în caz că n-au ei și caută să ții obiectele de valoare cu tine cât de mult posibil.
Nu fi prea încrezător. Doar pentru că colegii tăi de cameră par simpatici, asta nu înseamnă că sunt și fe încredere și că ar trebui să-ți lași telefonul/laptopul/banii trântiți la întâmplare.
Ca fată, caută să stai în camere doar de fete pe cât se poate. Deși sunt rare, au mai fost incidente neplăcute în camere sau pe etaje mixte. O cameră în care sunt doar fete te va face să te simți mai în siguranță și în plus, bărbații tind să sforăie, lucru care te poate ține trează toată noaptea
Decizia depinde foarte mult și de scopul călătoriei. Hostelurile sunt ideale pentru turiști, așa că dacă planul tău e să te plimbi oricum de dimineață până seara, atunci nu prea merită să cheltui aiurea pe o cameră super-elegantă.
Mergi singur sau în gașcă? Hostelurile pot fi distractive și și. Mai ales pentru un călător singur, un hostel poate fi un prilej excelent de a cunoaște oameni nou și ați găsi rapid tovarăși de călătorie.
Desigur, asta nu înseamnă că ești obligat să stai de vorbă sau mai știu eu. Dacă preferi să fii singur, un „bună ziua” scurt și politicos ajunge.
Și nu în ultimul rând, contează foarte mult și durata călătoriei. Depinde de om, am multi prieteni care pleacă cu lunile prin hosteluri, dar mai sunt și oamenii care n-ar suporta atmosfera „la comun” mai mult de câteva zile.
În concluzie, să stai sau nu? Depinde de tine, dar dacă e ceva ce ți-ai dorit mereu să încerci, nu te lăsa descurajat de gânduri de genul „vai, o fi murdar” sau „vai, o să mă mănânce lupul”.
Discussion about this post