După cum bine știm, marele nostru Mihai Eminescu nu a fost doar poet, ci și jurnalist, contribuind la o multitudine de publicații pe perioada vieții sale și trudind din greu să mențină articolele sale la cea mai înaltă calitate, bineînțeles, articole care mai apoi i-au atras critici și chiar ranchiuna a diverși politicieni.
În 1879, Eminescu a scris un articol în ziarul Timpul, în urma alegerilor parlamentare, în care critica desfășurarea acestora. Articolul, intitulat „DE LA FORMAREA CABINETULUI…”, are astăzi la fel de multă însemnătate precum în urmă cu 140 de ani.
„Cine-şi aduce aminte de falsificarea listelor electorale, de trecerea unor postulanţi comuni în listele colegiului întîi şi al doilea, de schimbările în funcţiuni administrative şi judecătoreşti după avizul acestor prefecţi, de umplerea tuturor posturilor cu fraţi, cumnaţi, fii şi nepoţi a eventualilor prefecţi, pentru ca de acelaşi soi să fie toată reţeaua infectăcare acoperă un judeţ întreg, acela lesne va conchide că o schimbare a administraţiei e strict necesară pentru a curăţi ţara de aspiratorii la coroana virtuţii, fie puşi în funcţie, fie ascunşi în tufişele drumurilor mari.”
Recunoaște cineva țara în care trăim? E trist de observat că după aproape un secol și jumătate, lucrurile doar s-au înrăutățit în România, iar abuzurile de putere și nepotismul sunt încă în floare.
Dar cuvintele Luceafărului nu ar trebui să ne întristeze, ci să ne miște, să ne îmbărbăteze, să ne-mpingă în stradă și mai ales, în secțiile de votare.
Prea mulți dintre noi trăiesc cu impresia că votul lor nu contează, dar adevărul e că, în acest moment, votul e singurul mod în care ne putem face vocea auzită, în care putem încerca să producem o schimbare legală a guvernării din țara noastră.
Într-un alt articol, publicat tot în Timpul, în 1883, Eminescu critică furtul de voturi în felul următor:
„De la un capăt la altul al ţării furtul de bilete din urnă, violarea secretului voturilor şi scrierea lor sub controlul agenţiilor administrative, bătăile şi încercările de ucidere au fost la ordinea zilei; nelegiuiri s-au comis începând de la ministrul prezident pîn’la scriitoraşul din sat. Toată haita flămândă de indivizi care nu ştiu a munci şi a căror unică speranţă este un guvern ignorant ca cel roşu, care să-i hrănească din buget, s-a azvârlit asupra ţării ca lupii în turma de oi; începând cu capitala şi sfârşind cu nordul extrem al ţării, pretutindeni presiuni, pretutindeni corupţie, pretutindeni nelegiu-ire”.
Se pare că și domnul Mihai se săturase de penali și de tâlhari în funcții publice, iar dacă el a putut face efortul de a scrie și a critica aceste articole (atrăgându-și, prin urmare, atâta critică), atunci și tu poți să faci efortul să ieși din casă și să mergi la vot.
Discussion about this post