N-am fost niciodată un mare fan al lecțiilor de viață, în mare pentru că oamenii sunt foarte diferiți, ce funcționează pentru unul s-ar putea să nu funcționeze pentru celălalt și vice versa. Însă mereu mi-a plăcut să citesc sau să ascult oameni (mai ales bătrâni) vorbind despre ce regretă cel mai tare în viață. Sigur, și astea variază de la om la om, dar sunt multe care se repetă și din care poate putem învăța ceva până nu e prea târziu.
1. Ai grijă cu cine te însoțești
În ciuda unei vieți mai mult sau mai puțin fericite, mulți oameni par să regrete că s-au căsătorit de tineri și n-au apucat să-și cunoască foarte bine partenerul înainte de a oficializa relația, iar asta i-a făcut ulterior să le pară rău.
Ideea ar fi să nu te grăbești și să nu te lași pradă „îndrăgostelii” pentru a spune „da”, altfel riști să suferi mult pe viitor sau să-ți petreci ani buni prins într-o relație nesatisfăcătoare. O relație are nevoie de timp (și aș fi bine să reținem asta și pe măsură ce trec anii, iar noi suntem tentați să nu ne mai apreciăm partenerul la fel de mult).
2. Iartă
Un alt regret destul de des întâlnit e înstrăinarea de familie. Sunt mulți oameni care s-au certat cu un frate, sau chiar cu propriul copil sau părinte, și din mândrie, au lăsat ruptura să se adâncească. Unii dintre ei au pierdut pe veci șansa de a spune „îmi pare rău”, în timp ce pentru alții, a trecut atât de mult timp încât acum nu mai știu cum să se împace.
Nu presupune că vei avea destul timp pentru asta mai târziu. S-ar putea să-ți pierzi șansa și să-ți pară rău că n-ai iertat la timp.
3. Călătorește
Mulți dintre noi și-ar dori să se plimbe, să vadă Parisul sau mai știu eu, dar amână, ba din lipsă de timp, ba din lipsă de bani. Dar adevărul e că tot lăsând pe mai târziu, pierzi ceva și mai valoros. Timp. Trăim cu o mentalitate greșită, aceea că strângem noi bani să ne plimbăm la bătrânețe, dar s-ar putea foarte bine ca până atunci să nu mai putem, să fim aplecați de spate, să avem probleme cu inima sau cu picioarele și abia să ajungem până la colțul străzii.
4. Nu te îngrijora
Sigur, e bine să-ți faci niște griji, dar majoritatea oamenilor se îngrijorează din nimicuri și petrec mult prea mult gândindu-se dacă e sau nu bine. Ne îngrijorăm despre ce s-ar putea întâmpla și despre lucruri care nu de noi depind, iar cel mai probabil, vom ajunge doar să regretăm toate grijile astea care ne-au ros sufletul.
În viață, e bine să aplici următoarea mentalitate – poți să faci ceva ca să schimbi situația? Dacă da, înseamnă că nu e așa de rău, deci nu merită să te îngrijorezi. Iar dacă nu, atunci ce sens are să-ți bați capul făcându-ți griji dacă tot nu de tine depinde?
5. Ai grijă de tine
Și psihic, bineînțeles, dar și fizic. La 20 de ani, s-ar putea să nu pară așa de rău că mănânci la McDonalds în fiecare săptămână, dar la 40 de ani, vei avea altă părere. La fel și cu exercițiul fizic, cu cât îți obișnuiești corpul cu un stil de viață activ, cu atât îți va fi mai ușor să te menții.
Discussion about this post