”În ultimii 80 de ani, ne-am obișnuit a crede că discursul antioccidental e monopolul extremei stîngi a politicii. Dar acesta e un clișeu, eronat.
(…)Comunismul a fost o himeră plantată la noi din semințe străine. Dar legionarismul nu ne-a fost impus de Mussolini sau de Hitler, ci a fost un produs himeric autohton, al unei/unor generații de români – distilînd naționalism, antisemitism, ultraortodoxie, cultul forței și al morții, plus o serie de complexe identitare etc.”, afirmă Cioroianu recent în Dilema Veche.
De asemenea, acesta crede că teme ca ”dacismul și rețeaua lui – v. ideea „ocupației romane în Dacia“ (sintagmă deloc inocentă, ce vrea să înlocuiască „cucerirea romană a Daciei“) sau ideea contestării numelui de România și a propunerii alternativei Dacia” ar putea deveni în următorii ani platforme politice pentru o mișcare de extremă-dreaptă ce ar propune un ROexit din Uniunea Euroepană.
Nu lipsesc nici remarcile la adresa Bisericii Ortodoxe Române, care va da testul turnesol pentru orientarea României, știind că au existat mereu 3 tendințe în interiorul ei: ” 1) una va fi orientarea paneuropeană și pro-occidentală, care a dominat BOR, la nivel oficial, după 1919 (cu pauze, dată fiind geopolitica…); 2) a doua va fi ortodoxismul prolegionar, acea tradiție care, în anii ’30, a făcut ca tineri brilianți din mediul nostru să creadă în Căpitanul Codreanu, în armata lui de arhangheli și în utopia lor totalitară; 3) iar a treia este orientarea filorusă, clară în biserică pînă spre finele secolului al XIX-lea și remanentă după aceea (atenție: filorusă, nu filocomunistă!). Actualul Patriarh, în lectura mea, ține de prima orientare.”, a remarcat Adrian Cioroianu.
Un răspuns dur la aceste opinii a venit din partea lui Daniel Gheorghe, deputat PNL, care s-a afirmat mereu ca un susținător al ideilor liberal-conservatoare, așa cum au fost puse în practică mereu de marea familie politică a Brătienilor, dar și a celorlalți lideri istorici ai PNL.
Cioroianu, mesager al falsului ”progresism”
”Îl cunosc pe actualul ambasador al României la UNESCO, profesorul Adrian Cioroianu, de pe timpul în care eram student. Recent i-am citit un articol din revista „Dilema” care deși începe cu o critică absolut pertinentă și argumentată la adresa curentelor totalitar-extremiste din arealul utopiilor comuniste și fasciste, în continuarea eseului dumnealui, d-nul Cioroianu o dă în bălării tare de tot. Pe scurt: a echivala dintr-o perspectivă de-a dreptul dialectică valorile identitare creștine ori suveranismul național cu „antioccidentalism” , „anti-europenism” ori pur și simplu „Rusia” este fie o expresie a diletantismului intelectual de care nu îl suspectez deloc pe d-nul Cioroianu, o personalitate cultivată fără doar și poate, ori, mai grav de atât, vorbim de limbajul noul radicalism ideologic, acela care cultivă nihilismul anti-creștin, falsul „progresism” amoral și dezrădăcinarea persoanei de orice valoare moștenită din trecutul istoric. O gândire mai aproape de viziunea școlii filosofice de la Frankfurt, a familiei Clinton ori a verzilor europeni, decât de cea a familiei Brătianu care a pus bazele liberalismului românesc de la care s-a revendicat în numeroase rânduri și reputatul nostru diplomat.”, a contracarat Daniel Gheorghe.
Biserica Ortodoxă Română tratată peiorativ
”Mai departe domnul Cioroianu greșește atunci cand tratează peiorativ Biserica Ortodoxă Română vorbind de pretinsa existenta in cadrul său a 3 curente : pro-legionar, filo-rus și pro-european. Această teză este o aberație anti-clericala care omite un lucru simplu: Biserica poate avea o singură orientare, Biserica este pro-Hristos și atât! Spre sfârșitul acestui larg discurs „demitizant” , d-nul istoric și ambasador se arată indignat de faptul că în România se vorbește de „ocupația romană în Dacia” iar nu de „cucerirea Daciei de către romani”. Știu că este incorect politic dar a nega adevărul istoric al ocupației romane asupra Daciei este fix precum ar veni cineva astăzi să ne explice că „Stalin și poporul rus, libertate ne-au adus!” iar armata sovietică, nu a fost o forță de ocupație ci erau de fapt căștile albastre ale ONU care veniseră într-o misiune de menținere a păcii în România! D-le Cioroianu, detest la fel de mult precum dvs. falsurile menite să cosmetizeze unele momente din trecut, dar detest în egală măsură contaminarea perfidă a Istoriei Românilor cu minciunile „lumii noi” marcate de corectitudine politică și de narațiunile unui post-adevăr care vine de nicăieri și ne imbranceste cu putere către neant, uitare și ură de sine!”, a transmis Daniel Gheorghe într-o postare recentă pe Facebook.
Discussion about this post