Cum s-a produs crima care a îngrozit omenirea: aflat în limuzina prezidenţială, Kennedy făcea un tur de oraş, aclamat de mulţime. În momentul în care JFK a ajuns în Dealey Plaza, s-au tras trei focuri de armă. Două gloanţe l-au atins pe preşedinte, ultimul fiindu-i fatal. Totul s-a petrecut în numai 5 secunde, acesta fiind intervalul de timp în care Kennedy a fost lovit de gloanţele 2 şi 3.
În limuzina SS-100-X, în afara lui Kennedy, mai erau soţia lui, Jacqueline, Guvernatorul de Texas John Connally, nevasta Guvernatorului, Nellie, şoferul şi un agent al Secret Service. Connally a fost rănit grav de al doilea glonţ tras, dar a fost salvat.
Imediat după al treilea foc de armă, cu Kennedy zăcând într-o baltă de sânge pe bancheta din spate, limuzina prezidenţială s-a îndreptat în viteză spre Parkland Memorial Hospital, unde doctorii l-au declarat mort pe fostul preşedinte american, 30 de minute mai târziu.
Subiectul asasinatului a fost dezbătut în numeroase cărți, documentare și anchete de presă
Subiectul asasinării celui de al 35-lea președinte american, care a avut loc în orașul Dallas, din statul Texas, a stârnit un mare interes și continuă să o facă după atâția ani. S-au scris sute de cărți (între care Six seconds in Dallas de Josiah Thompson, Marina and Lee de Priscilla McMillan, Oswald’s game de Jean Davison, Best evidence de David Lifton, The killing of a president de Robert Groden, Cover-up de Stewart Galanor, The death of a president de William Manchester și 11/22/63 de Stephen King) și s-au publicat nenumărate anchete de presă, s-au făcut mai multe filme documentare și Oliver Stone a regizat în anul 1991 controversatul film JFK, o acuzație neechivocă adresată guvernului american din zilele tragicului eveniment.
Din toate acestea au rezultat numeroase teorii conspiraționiste, care i-au incriminat pe Fidel Castro și securitatea cubaneză, agenția CIA, Mafia, pe vicepreședintele Lyndon Johnson, guvernul american, URSS și KGB, un grup de politicieni americani sprijinit de CIA, sau combinații între aceștia. Fostul procuror din Los Angeles Vincent Bugliosi a estimat că din tot ce s-a prezentat au fost exprimate suspiciuni despre 42 de grupuri, 82 de asasini și 214 persoane, bănuite de a fi avut o implicare în uciderea președintelui Kennedy.
Mai multe sondaje de opinie au arătat constant că majoritatea populației americane crede că asasinarea a fost rezultatul unei conspirații la care au participat mai mulți, numai 25% cred că Lee Harvey Oswald a fost singurul făptuitor și nu puțini sunt convinși că Oswald a fost o victimă inocentă, aleasă pentru elementele lui biografice și folosită pentru crearea unei piste false.
Şi astăzi, după 55 de ani, există controverse cu privire la adevăratul asasin al lui Kennedy
În urma anchetei Comisiei Warren, desfăşurată începând din noiembrie 1963 şi până în septembrie 1964, s-a stabilit că asasinul lui JFK a fost puşcaşul marin Lee Harvey Oswald şi că acesta a acţionat singur, trăgând cu o puşcă cu lunetă din Depozitul de Carte Școlară din Texas. Totuși, și astăzi există controverse cu privire la adevăratul asasin al lui Kennedy.
La rândul lui, Lee Harvey Oswald a fost împușcat mortal, două zile mai târziu, chiar în sediul poliției din Dallas, de către Jack Ruby, proprietar de cluburi de noapte în Dallas şi suspectat de legături cu Mafia. Patru ani mai târziu, în 1967, Ruby s-a îmbolnăvit și a murit de cancer pulmonar.
Până în zilele noastre, teoria conspiraţiei a întreţinut vii speculaţiile cu privire la adevăratul ucigaş al lui Kennedy. Teoriile cel mai des întâlnite au fost că JFK a fost asasinat fie de KGB, fie de CIA, fie de Mafie, fie de alte cercuri care ar fi pus la cale crima, dar niciodată nu s-a putut demonstra acest lucru.
În octombrie 2017, guvernul american a desecretizat 2.800 de dosare clasificate privind „crima secolului”, dar câteva sute au rămas, în continuare, interzise publicului. Din cele 2.800 de dosare declasificate, nu s-a putut trage nicio concluzie suplimentară referitoare la adevăratul asasin al lui Kennedy.
„Așadar, dragi compatrioți, nu întrebați ce poate să facă țara pentru voi, întrebați ce puteți face voi pentru țara voastră”, John Fitzgerald Kennedy
Discussion about this post