Creștinii ortodocși o sărbătoresc astăzi, 25 noiembrie, pe Sfânta Muceniță Ecaterina.
Cine a fost Ecaterina?
Ecaterina a fost o fecioară de pe vremea împăratului Maximian (începutul secolului al IV-lea) și a trăit în Alexandria. Ea era de origine nobilă, fiind fiica principelui Costa (care fusese, se pare, la un moment dat și împărat), și era atât frumoasă, cât și extrem de inteligentă, fiind dorită de toți nobilii acelor timpuri. Și deși familia o îndemna să se mărite, pentru a nu înstrăina împărăția tatălui său, însă Ecaterina ținea mult la viața sa de fecioară și refuza vehement ideea de măritiș.
Văzând, însă, cât își supără familia și apropiații, Ecaterina a spus în felul următor:
„De voiţi să mă mărit, apoi aflaţi-mi un tânăr care să fie asemenea mie, cu patru daruri, cum sunt eu, precum singuri mărturisiţi că întrec pe toate celelalte fecioare şi atunci îl voi lua de bărbat; pentru că mai nevrednic şi mai prost decât mine nu voiesc a lua. Cercetaţi dar pretutindeni şi de se va afla vreunul asemenea mie, bun cu neamul, cu bogăţia, cu frumuseţea şi cu înţelepciunea, atunci mă mărit. Iar dacă îi va lipsi vreunul din aceste daruri, apoi nu-i vrednic de mine”.
Familia sa a căutat, însă n-a reușit să găsească un astfel de tânăr și în disperare de cauză, au ajuns la un bătrân cuvios care i-a prezis Ecaterinei că tânărul pe care-l caută ea e însuși Mântuitorul. Acesta a învățat-o pe fată să se roage, iar asta o duce către o viziune a Maicii Domnului cu Pruncul în brațe. Ecaterina, însă, nefiind creștină, nu reușește să vadă chipul Mântuitorului. Trezindu-se, aceasta primește Sfântul Botez, iar apoi are o a doua viziune, în care Hristos îi dăruiește un inel de logodnă.
Devenită acum credincioasă, Ecaterina e provocată de împăratul păgân la a dezbate credințele sale cu filozofii lui bătrâni. Tânăra Ecaterina reușește să-i convingă pe filozofi de existența Domnului. Drept urmare, bătrânii sunt arși pentru erezie, iar Ecaterinei i se taie capul.
Cum se sărbătorește Sfânta Muceniță Ecaterina?
Prin lumea creștină, existe diverse tradiții care marchează această sărbătoare, ea fiind îndeosebi populară printre femeile nemăritate. De exemplu, în Franța, li se oferă bonete galbene (culoarea credinței) și verzi (culoarea înțelepciunii).
Discussion about this post