În guvernarea actuală de tranziţie nu se va putea face „mare lucru” în privinţa politicii fiscale, conform premierului Ludovic Orban, care spune că „marele păcat” al guvernărilor anterioare, care a fost accentuat de Executivele ultimilor trei ani, a fost instabilitatea legislativă în domeniul fiscal, modificările repetate, „peste noapte”, ale Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală, care au pus toată societatea într-o stare de bulversare, de continuă adaptare la noi şi noi reglementări.
Orban a declarat recent, în cadrul unei conferinţe cu tema „Buget şi fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”: „Vrem să facem câteva modificări la OUG 114/2018, un act normativ care creează probleme grave în toate domeniile de activitate. OUG 114 este un act normativ criminal. Vrem să anulăm toate taxele tâmpite introduse pe sistemul bancar şi cel energetic”.
În plus, premierul promite şi scoaterea supraimpozitării salariilor part-time, în vreme ce îi asigura pe vârstnici că va respecta legea care prevede o nouă majorare a pensiilor, de anul viitor. Astfel, celebra ordonanţa 114, prin care s-au impus taxe suplimentare pentru bănci, companiile din energie şi fondurile de pensii, nu mai are viaţă lungă. Guvernul vrea să-i anuleze prevederile, până la sfârşitul anului.
Pentru asta este gata să recurgă la o soluţie extremă – angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, dacă nu va obţine o majoritate în legislativ.
Ordonanţa de urgenţă 114 a apărut pe neaşteptate, acum un an. Actul normativ a introdus taxe pentru bănci şi le-a majorat pe cele din energie şi telecom.
Ca urmare, în sistemul bancar a apărut un nou indice pentru calculul dobânzilor, în locul Robor, care însă nu a dus la scăderea ratelor, aşa cum susţinea Guvernul.
De asemenea, Ludovic Orban susține că: „Trebuie desfiinţată supraacciza la combustibili. A fost o mare prostie şi, deşi astăzi pare să producă bani, poate să fie un semnal foarte bun dacă renunţăm la ea.”
Eliminarea supraaccizei este prevăzută și în programul de guvernare al PNL
Mai mult, luna trecută a fost aprobat tacit de către Senat un proiect de lege inițiat în vară decătre liberali, care prevede eliminarea supraaccizei. Printre inițiatori se numără și actualul ministru al Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Proiectul a avut raport de respingere din partea Comisiei de Buget a Senatului și se află în prezent în analiză la comisiile Camerei Deputaților. Draftul de act normativ prevede că acciza la motorină ar urma să scadă cu 17,4% de la 1 ianuarie 2020, de la 1,838 la 1,518 lei/litru. Acciza la benzină fără plumb ar putea fi redusă cu 16,19%, de la 1,976 la 1,656 lei/litru, iar cea pentru benzină cu plumb, cu 14,1%, de la 2,268 la 1,948 lei/litru. Ca și cele vechi, noile accize ar urma să fie valabile până în 2022 inclusiv.
Singurul domeniu care va scăpa de modificări este cel al construcţiilor. Asta înseamnă că salariul minim pentru lucrători va continua să fie cel puţin 3.000 de lei brut. Iar muncitorii care au salarii mai mari de atât sunt scutiţi de impozitul pe venit şi de contribuţiile la sănătate, în vreme ce rămân asiguraţi în sistemul public.
Discussion about this post