Camera Deputaților și Senatul s-au reunit, luni, în ședința solemnă comună, pentru celebrarea Zilei Naționale. Cu aceasta ocazie au venit in Parlament președintele Klaus Iohannis, proaspăt reales pentru un al doilea mandat de 5 ani, și premierul Ludovic Orban, recent ajuns în funcție după demiterea prin moțiune de cenzură a Guvernului Vioricăi Dăncilă.
De asemenea, au fost prezenți Custodele Coroanei Române, Margareta a României și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, foşti şefi de stat, arhiepiscopii Bisericilor romano-catolice şi greco-catolice, preşedinţii Curţii Constituţionale, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Academiei Române, Curţii de Conturi, Consiliului legislativ.
Au fost invitaţi să ia parte la şedinţa solemnă şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Avocatul Poporului, primarul general al Capitalei, directorii SRI, SIE, SPP şi STS, membri ai Guvernului.
Rând pe rând, cei dintâi oameni în stat au susținut discursuri în care au lăudat sacrificiul strămoșilor și au vorbit despre datoria actualei clase politice de a le continua viziunea.
În toate discursurile s-a regăsit însă apelul la unitate, fiecare parte arătând cu degetul spre tabăra opusă pentru dezbinare. Șeful statului a avut un discurs relativ neutru, însă prezența sa la tribuna Parlamentului a venit la scurt timp după ce a declarat în fața presei că el a ințeles că românii au aratat la vot că vor „o Românie fără PSD”.
Astfel, din partea PSD au venit mai multe replici prin care, mai mult sau mai puțin direct, Iohannis și PNL erau acuzați de fragmentarea societății pentru câștig electoral.
Un discurs cu multe referiri la cei trei ani de guvernare PSD-ALDE a avut și Stelian Ion de la USR, deputatul arătând că formațiunea sa vrea o Românie care nu e condusă de penali și analfabeți pentru grupuri de interese, ci curată, cinstită, unde cetățenii sunt respectați și își doresc să trăiască.
Din partea UDMR a fost reluat discursul ca ceea ce pentru români e motiv de bucurie, pentru maghiari „va fi mereu o pierdere majoră”, iar PMP a reamintit că României încă îi lipsețte o bucată, Basarabia, cerând consens pentru a realiza noua Mare Unire.
Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a deschis calea reformelor, modernizării şi dezvoltării, care a fost însă curmată brusc de cel de-al Doilea Război Mondial şi de instalarea dictaturilor, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în plenul Parlamentului, la şedinţa solemnă dedicată Zilei Naţionale.
De asemenea, Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, în plenul Parlamentului, la şedinţa solemnă dedicată Zilei Naţionale, că România este parte a Uniunii Europene, “democraţia a făcut progrese semnificative, dar economia şi societatea încă nu au progresat” atât cât ar fi dorit românii.
Discussion about this post