”Rezervele valutare ale României s-au diminuat cu 1,2 miliarde euro numai în luna noiembrie 2019, atât ca urmare a intervenţiilor BNR dar şi a plăţilor efectuate pentru achiziţionarea de rachete Patriot potrivit unui contract semnat cu SUA”, scrie agenția americană de presă Bloomberg, citându-l pe purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
Coincidență sau nu, în luna noiembrie am avut și alegeri prezidențiale. Cum locatarul de la Cotroceni se lăuda nevoie-mare cu „guvernul meu”, normal că nu dădea bine să se prăbușească moneda națională, de unde intervenția BNR în piață pentru a menține cursul în limite acceptabile.
Mult mai interesantă este însă plata – în avans – pentru rachetele Patriot, cu bani care nu se regăseau în bugetul pe 2019. În condițiile în care guvernul Orban se plânge în continuu că nu sunt bani la buget, pare de-a dreptul ciudată această grabă de a achita în avans niște bani americanilor de la Raytheon, cei care livrează rachetele Patriot.
Ce legătură este între Klaus Iohannis și Raytheon? Legătura se numește Felix Tătaru, personaj care se ocupă de imaginea firmei Raytheon în România, dar și de campaniile electorale ale PNL și ale lui Klaus Iohannis, reamintește Sputnik România, care citează dezvăluirile făcute încă de anul trecut de jurnalistul Patrick Andre de Hillerin.
”Firma care se ocupă, în România, de imaginea Raytheon se numește Chapter 4 Romania – acționarii acestei firme sunt Chapter 4 Viena, Ioana Mănoiu și Felix Tătaru”, scrie Patrick Andre de Hillerin, care explică mai departe cine este Felix Tătaru – ”Omul care, prin altă firmă, GMP, se ocupă de campaniile electorale ale lui Klaus Iohannis și ale PNL”.
O firmă ca Raytheon nu are, în mod evident, nevoie de vreo reclamă, dat fiind faptul că vinde rachete, nu detergent sau parizer, pe care să-l cumpere gospodinele de la magazinul din colț. Altfel spus, onorabilul domn Tătaru nu prea are ce imagine să le asigure americanilor de la Raytheon. Iar dacă a fost totuși plătit, se poate oare trage concluzia că banii ar fi fost cheltuiți în cealaltă capacitate a domniei sale, respectiv de manager al campaniei lui Klaus Iohannis?
În termeni mai simpli, americanii îi sprijină campania lui Iohannis, iar acesta își plătește discret datoria cu banii BNR, respectiv plata în avans a rachetelor Patriot.
În acest context, vizita lui Iohannis la Donald Trump capătă o cu totul altă semnificație. Mai mult chiar decât alți președinți americani, Trump conduce SUA ca pe una din firmele sale, iar atunci când aloci 2% din PIB pentru armată și faci vânzare firmelor americane de armament, normal că ești un partener bun de afaceri, iar Washingtonul a știut întotdeauna să-și susțină partenerii de încredere.
Vă întrebați de ce îi zâmbește larg Donald Trump președintelui român la recentul summit NATO de la Londra? Păi cum să nu-i zâmbească, din moment ce guvernatorul de la București a plătit în avans tributul și în plus este printre puținii aliați care alocă 2% din PIB pentru armată, una dintre problemele care îl obsedează pe Donald Trump. Klaus cel ascultător este un model pentru impertinenții din NATO care nu se conformează cerințelor americane.
Cât despre ipocrizia oficialilor BNR, nici nu mai merită discutat – nu sunt bani de pensii, nu sunt bani pentru creșterea salariului minim… bine că sunt bani pentru rachetele Patriot!
Update: Într-o declarație de presă susținută joi seara la Palatul Cotroceni, președintele Iohannis a anunțat că ia în calcul ca România să aloce chiar mai mult de 2% din PIB pentru armată, „ca să avem achiziții importante”. Comparativ, o țară puternică precum Germania de-abia s-a angajat să aloce 1,5% din PIB pentru apărare cândva prin 2024…
Discussion about this post