Educația nu a fost nicicând mai ușoară. Cu acces continuu la o rețea de Wi-Fi, putem învăța ceva nou peste tot unde mergem, de acasă, la cel mai apropiat McDonalds, în tren sau la hotel. Există sute sau chiar mii de aplicații dedicate învățatului pe cont propriu iar astăzi chiar nu mai ai o scuză ca să nu-ți atingi maximul de potențial.
Care sunt cele mai populare aplicații de învățare în 2019?
Mulți sunt de părere ca învățăm cel mai bine citind o carte, iar aplicația Amazon Kindle (disponibilă pe telefon și tabletă prin Google Play) ne asigură acces la toate cărțile pe care ni le-am putea dori. Ne pune la dispoziție ghiduri, manuale, cărți de self-help sau psihologie, dicționare, precum și cărți de ficțiune nenumărate, marea majoritate fiind mai ieftine în variantă digitală decât tipărite.
2. Coursera*
Coursera e un fel de școală online. Nu, serios. Dispune de cursuri de la cele mai mari universități din lumea asta, cum ar fi Yale, Harvard sau Stanford University. Platforma, care a crescut enorm în ultimii ani, oferă cursuri din absolut orice domeniu, de la grafică și design, la istoria religiilor, la cursuri de business, drept sau medicină. Toate astea predate într-un stil modern, prin video-uri, quiz-uri și lecturi obligatorii.
Dintre miile de cursuri disponibile, o parte sunt oferite gratuit, pe când altele costă, dar te și răsplătesc cu o diplomă acreditată de completare a cursului respectiv.
3. Duolingo*
Celebra aplicație de învățat limbi străine a trecut recent în rândurile „unicornilor”, fiind evaluată undeva la 1,5 miliarde do dolari, după ce a primit o finanțare generoasă de la Google. Conform developerilor, 34 de ore de studiu pe Duolingo sunt egale cu un semestru de școală, avantajul fiind că poți folosi aplicația ușor de oriunde și gratuit.
Duolingo constă în lecții scurte aplicate (Adjective, fraze, mâncare etc), joculețe și povestioare menite să te obișnuiască cu o limbă străină.
Una din cele mai incredibile proiecte din ultimii ani, după părerea mea, Khan Academy oferă niște resurse nemaipomenite. Aplicația e structurată pe modelul „mai clasic”, cu cursuri de matematică, fizică, chimie și gramatică (desigur, în limba engleză), însă toate sunt explicate într-un mod ușor de înțeles și interesant, atât pentru copii cât și pentru adulți. E o metodă excelentă de a face „meditații” acasă sau de a-ți reaminti niște concepte învățate în școală.
Avantajul uriaș al Khan Academy e că, spre deosebire de celelalte aplicații incluse în această listă, totul e gratuit. Nu există abonamente premium sau costuri ascunse.
Într-o lume atât de concentrată pe mediul digital, mi se pare de bun simț să includem și o platformă dedicată programării online, anume Codecademy, care oferă și o variantă gratuită și un abonament Pro și pune la dispoziția utilizatorilor lecții de bază și tot felul de proiecte aplicate care te ajută să înveți un limbaj „greoi” precum C++ sau JavaScript.
Discussion about this post