E tradițional ca la fiecare început de an, să ne stabilim niște rezoluții pentru lunile care vin. Fie că e vorba de „anul ăsta slăbesc” sau de „anul ăsta îmi propun să citesc 100 de cărți”, cu toții avem câte ceva ce vrem să facem, chiar dacă de cele mai multe ori, ajungem să ignorăm rezoluțiile de început de an pe măsură ce trece timpul. Pe scurt, e normal.
Ce ni se pare mai puțin normal, însă, e o analiză de sine la sfârșitul fiecărui an. Sigur, să ai planuri de viitor e foarte bine, dar ajută mult și să-ți evaluezi trecutul, să vezi ce încercări și reușite a purtat cu el anul ce tocmai a trecut.
Te întrebi cum poți să faci asta? Ei bine, o idee bună ar fi să treci prin calendarul (de hârtie sau digital) al acestui an, să vezi atât de întâlniri de muncă ai avut, dar și ce vacanțe, ce experiențe noi etc. Uite, de exemplu, ce definește luna august a lui 2019 pentru tine? Cu ce amintiri ai rămas de peste vară?
Dacă n-ai timp, chef sau posibilitatea de a trece prin calendar, încearcă să te gândești ce momente au rămas cu tine din 2019 – peste ce greutăți ai trecut anul ăsta? Ce te-a făcut fericit? Pe scurt, cu ce ești mai bine decât erai în urmă cu un an și cu ce ești mai rău?
Cu siguranță există răspunsuri, trebuie doar să vrei să le vezi.
Există multe moduri în care poți revizui anul ce a trecut. Poți să o iei în funcție de timp și de momentele zilei – încearcă să-ți amintești o dimineață din 2019 care te-a marcat într-un fel. Sau poate ai avut o noapte albă sau pur și simplu o după-amiază de lene care ți-a plăcut mult. Identifică momentele care ies în evidență din acest an.
Apoi, poți s-o iei pe calea emoțiilor – un moment în care ai fost foarte trist sau confuz sau vesel.
Desigur, concluziile astea te ajută atât să închei anul împăcat cu tine, dar mai ales să plănuiești anul care vine. Când ți-ai analizat 2019, gândește-te ce vrei de la 2020. În materie de muncă, pe plan personal sau relațional. Poate să fie ceva mare sau ceva mărunt, doar să conteze pentru tine.
Și dacă crezi că te-ar ajuta (și de multe ori, chiar e cazul), scrie-le undeva, aceste „rezoluții”. Pe Facebook, pe un bilețel post-it pe birou, unde vrei tu, doar ca să-ți poți aminti de ele periodic.
Discussion about this post