Cetățenii Marii Britanii sunt chemați joi la urne pentru a decide o dată pentru totdeauna soarta Brexit-ului, care ține Europa în tensiune de atâta timp.
Alegerile anticipate au fost convocate de premierul conservator Boris Johnson care speră să obțină o majoritate parlamentară suficient de solidă pentru adoptarea acordului convenit cu oficialii de la Bruxelles privind condițiile ieșirii țării din UE.
Johnson avertiza azi că situația este departe de a fi tranșată, avansul pe care îl avea în sondaje fiind în scădere pe final de campanie. Primul ministru s-a folosit de ultime acțiuni electorale pentru a încerca să-și mobilizeze electoratul, avertizând asupra perspectivei sumbre ca țara să fie condusă de laburiștii lui Jeremy Corbyn și naționaliștii scoțieni.
Departe de imaginea scorțoasă a conservatorilor britanici, Boris Johnson a avut o campanie dinamică, cu apariții insolite – el participând la copt plăcinte și livratul de lapte. Cu toate acestea, dacă în urmă cu două săptămâni avea un avantaj de 68 de mandate potrivit sondajelor acum ar urma să câștige 28 de mandate în plus față de opoziție. O majoritate suficientă pentru adoptarea Brexit, dar departe de triumful la care visa.
O mare problemă a votului de joi este prognoza meteo nefavorabilă, analiștii apreciind că frigul și precipitațiile anunțate i-ar putea ține în case pe mulți vârstnici care votează de regulă cu conservatorii.
În ceea ce-l privește, liderul laburist Jeremy Corbyn a profitat de ultima zi de campanie pentru a-l ridiculiza pe premier, denunțând minciunile acestuia cu privire la construirea a 40 de noi spitale, deși proiectele sunt doar pe hârtie, iar banii nu au fost acordați. Analiștii apreciază că scandalul izbucnit pe tema spitalelor care nu există ar putea să-i coste electoral pe conservatori.
Independentiștii scoțieni (SNP) conduși de Nicola Sturgeon speră la un rezultat care să le permită să solicite un nou referendum pentru ieșirea țării din cadrul Regatului Unit. Conservatorii scoțieni susțin că naționaliștii vor avea un scor mai modest decât la precedentele alegeri. Conservatoarea Ruth Davidson a promis că, dacă SNP ia mai mult de 50 de mandate, va înota în pielea goală în lacul Loch Ness, unde sălășuiește vestitul monstru
Britanicii au timp până la 31 ianuarie pentru a adopta, în fine, acordul de ieșire a țării din Uniunea Europeană, acest lucru depinzând de majoritatea pe care reușește să o obțină Boris Johnson. În cazul în care rezultatul va fi mai strâns, oficialii UE se pot aștepta la noi scandaluri politice, prelungiri și dureri de cap.
Discussion about this post