Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat duminică că va închide, dacă este nevoie, două baze militare strategice utilizate de Statele Unite în Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Washington, anunță AFP și Reuters, citat de Agerpres.
”Dacă este necesar, putem închide Incirlik şi putem închide Kurecik”, numele celor două baze, a spus Erdogan într-un interviu acordat canalului tv pro-guvernamental A Haber.
Baza aeriană Incirlik găzduiește focoase nucleare americane. Situată în sudul Turciei, aceasta este utilizată de aviația americană în cadrul luptei împotriva grupării teroriste Stat Islamic din Siria. Baza Kurecik din sud-estul țării găzduiește o importantă stație radar a NATO.
Amenințările președintelui turc de închidere a acelor două baze vin după ce Senatul Statelor Unite a recunoscut genocidul armean comis de otomani în timpul Primului Război Mondial, după ce, la 30 octombrie, și Camera Reprezentanților a luat o decizie similară în acest sens.
Genocidul armean este recunoscut de aproximativ 30 de țări, dar și de comunitatea istoricilor.
Istoricii estimează că aproximativ 1.5 milioane de armeni au fost uciși de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, un eveniment calificat de mulți precum primul genocid al secolului XX.
Turcia neagă faptul că aceste omoruri începute în 1915 constituie un genocid și consideră că aceștia au fost victimele războiului civil și revolte. Ankara a insistat totodată asupra faptului că estimările sunt exagerate și că în realitate numărul morților este mult mai mic.
De altfel, votul a stârnit furia guvernului turc, care a considerat că această măsură a pus ”în pericol viitorul relaţiilor bilaterale”.
Erdogan a sugerat duminică că Turcia ar putea răspunde şi cu rezoluţii parlamentare care să recunoască drept genocid uciderea indigenilor americani din secolele trecute.
Mărul discordiei, achiziția de către Turcia a rachetelor rusești S-400
Ankara este expusă măsurilor punitive de la Washington pentru achiziţionarea sistemelor de apărare S-400 ruseşti, în pofida avertismentelor americane, scrie AFP.
Miercuri, Comitetul pentru Afaceri Externe al Senatului SUA a adoptat un proiect de lege susţinut atât de democraţi, cât şi de republicani, care prevede sancţiuni draconice împotriva Turciei şi liderilor săi în legătură cu sistemele S-400 şi ofensiva din Siria. Relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO, s-au deteriorat în ultimele luni din cauza acestei ofensive lansate de Ankara în Siria împotriva unei miliţii kurde susţinute de Washington.
Discussion about this post