Nu știu de unde a pornit ideea asta cum că România ar avea nevoie să fie salvată. Poate ne-a rămas moștenire din perioada comunismului, de când așteptam venirea americanilor și a vestului miraculos, cine știe. Cert e că astăzi, la 30 de ani după Revoluție, mulți români încă trăiesc cu impresia că România trebuie salvată.
De cine? De ce?
Mai greu cu răspunsurile, dar ne lăsăm convinși destul de repede de diverși străini cu limbă de aur care ne promit că vor aduce România în rândul lumii, ne vor transforma și pe noi într-o țară modernă, avansată. Și noi îi credem, tot sperăm că străinul ăsta cu promisiunile lui multe și impresionante va fi cumva altfel decât ultimul, care ne-a mințit și ne-a luat banii, lăsând România tot în noroi. Suntem prinși într-un cerc vicios relațional, iar dacă am fi acum pe canapeaua unui psiholog, el ne-ar întreba de unde izvorăște acest cerc.
Din convingerea stabilită cumva la nivel național că România trebuie salvată de cineva din afară. Din ideea asta că am fi la mâna vesticilor și că ar trebui să ne bucurăm de orice fărâmă de atenție pe care sunt ei dispuși să ne-o arunce. Pe scurt, România are mari probleme când vine vorba de stima de sine, de identitatea națională. Dar poate că România nu are nevoie de salvare din afară, poate că n-ar trebui să privim în țări străine, așteptând prințul pe cal alb și să înțelegem că ne putem salva și singuri.
Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului, a scris marți o postare lungă pe Facebook fix pe tema asta, iar la ora actuală, mi s-ar părea de bun simț s-o citească măcar jumătate din poporul român pentru că pune punctul pe i într-un mod incredibil:
„Aflăm de la unii că Tokes ne-a făcut „revoluția”, că străinii ne-au „salvat” industria, care înainte de a veni ei era un ,,morman de fiare vechi”, că se chinuie să ne salveze si agricultura cumpărându-ne pământul și că ne feresc de gripa aviară si porcină să nu cumva să ne îmbolnăvim; ne mai învață cum să suprimăm porcul sau cum să ștergem la poponeț găina, să nu aibă oul microbi si cum să mâncăm plastic perfect steril din supermarket sau cum să facem pâinea neagră din coloranți conform standardelor.
Mai nou au grijă si de apa din fântâni sau izvoare, să nu o consumăm aiurea, fără bani, că altfel moare planeta; unii vin si ne rad pădurile, alții spun că nu e bine si că mai bine le-ar lua ei, să le aibă în grijă, că românul nu e ecologist, că bea suc din peturile pe care tot ei ni le dau si că de ce le aruncăm la gunoi în loc să dăm cu ele de asfalt la protestele care sunt ”bune”…că petul cu pietricele e mai ”eco” decât cuvântul care poluează linistea lor.
Alții ne învață că străinii ne-au adus săpunul si că ne-au educat să ne spălăm pe mâini, să ne spălăm dinții până la creier si că oricâtă pastă de periuță am lua, tot pe ultimul loc în Europa suntem, că nu facem destulă vânzare si educație pentru copii. Așa că din nou vin ei si ni-i educă cum că e bine să fii ”altfel”, cum că albul este de fapt negru si că cel mai cool e să fii neutru, chestia cu masculinul si femininul fiind perimată ”gen”.
Tot datorită străinilor avem norocul chior să învățăm si oleacă de istorie, despre cât de mici am fost noi si cât de mari au fost ei, ba încă ne oferă din generozitate si o variantă simplă, să nu ne încarce capul prea mult, avem alternativa să nu mai învățăm nimic, oricum ei stiu totul, ce rost mai are să mai stim si noi altceva în afara drumului de la multinaționale spre casă si dinspre casă spre ghiseul de impozite? Ba încă ne-au dat si o chestie în acest sens, să nu cere cumva să ne rătăcim si să nu ne mai putem orienta, gps se numeste, sau așa ceva… nu stii cum să ajungi la bucătărie? Pui gps-ul sau dai share location, să se stie exact pe unde umbli si ce faci, să nu care cumva să faci prostii fără să-ti dai seama.
Dar oameni buni, cu toate acestea, cu toată strădania acestor străini de a ne ajuta să fim si noi în rând cu lumea si de a ne învăța si cum să facem politică super corectă, am rămas de 30 de ani, în aceeasi ”luptă” cu Bulgaria pentru penultimul loc în Europa. De aceea zic, ce-ar fi măi străinilor să nu ne mai ajutați, că de la fanarioți încoace vă tot străduiți, tot voi ne-ați învățat până ne-ați omorât si chestiunea cu bolșevismul…ce-ar fi totuși în cele din urmă să ne lăsați?”
Discussion about this post