Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a votat-o cu 15 la 4 pe Nicoleta Margareta Țînț în funcţia de preşedinte al instituţiei pentru anul 2020. Decizia este una surprinzătoare în condițiile în care, săptămâna trecută, aceeași judecătoare a primit nouă voturi pentru, nouă contra, iar ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a preferat să-și anuleze votul. Propagandiștii puterii au încercat să pună bețe în roate candidaturii Nicoletei Țînț, pe care au acuzat-o că ar fi o apropiată a Liei Savonea, fosta președintă a CSM.
Ministrul Predoiu a explicat că și-a anulat votul pentru a le dat timp membrilor CSM să se mai gândească și să se ajungă la o majoritate. Membrii CSM s-au mai gândit și au optat pentru persoana pe care votul anulat al ministrului o blocase în urmă cu o săptămână.
Votul de azi poate fi privit și ca un semnal că justiția nu înțelege să se supună dorințelor puterii, în cazul de față alegerea unui președinte mai apropiat liberalilor.
Votul din ședința CSM vine pe fondul amplelor proteste din sfera justiției pe tema tăierii pensiilor magistraților și grefierilor. Prezent la ședința CSM, Predoiu a declarat că susține decizia guvernului din care face parte privind tăierea pensiilor speciale.
Peste 6000 de grefieri au ieșit în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel național, miercuri, de la ora 10.00, pe timpul activității Plenului Camerei Deputaților, timp în care vor fi închise arhivele și registraturile și suspendate ședințele de judecată, a anunțat Sindicatul Grefei Judiciare.
Camera Deputaților ar urma să dea votul final pe legea pensiilor speciale în ședința de azi.
Discussion about this post