După cum știm, nimic nu amintește mai tare a Crăciun decât o masă încărcată. E perioada în care gospodinele deja s-au apucat să pregătească lebăr, cozonaci și nelipsitele sarmale. Și deși poporul nostru nu duce lipsă de mâncăruri delicioase tradiționale, poate ar fi o idee interesantă să mai pășim și pe alte meleaguri, cel puțin când vine vorba de bucătărie, și anume pe țărmurile italienești, unde una din cele mai iubite tradiții culinare de Crăciun e buturuga. Provenită din ceremonia de Yule (o versiune păgână foarte veche a Crăciunului pe care-l știm noi astăzi), buturuga de Crăciun e unul din cele mai delicioase deserturi festive pe care le-am încercat vreodată și mi-am propus să împărtășesc astăzi rețeta cu voi.
Pentru blat:
- 4 ouă
- 120 g zahăr
- 120 g făină
- 1 linguriță de zahăr vanilat (sau un pliculeț)
Pentru umplutură:
- 1 ou
- 2 linguri de zahăr
- 2 linguri de făină
- 1 lingură de cacao
- 300 ml lapte
- 100 g unt
- 25 g zahăr pudră
- 1 gălbenuș
- coajă rasă de portocală (opțional)
Pentru crema de exterior:
- 200 g ciocolată
- 2 linguri de unt
Preparare:
Separă albușul de gălbenuș și bate albușurile până se întăresc. Bate bine gălbenușul cu zahărul, adăugând treptat făina și zahărul vanilat. Adaugă (câte o lingură, așa) albușurile bătute în mixtură.
Întinde amestecul într-un strat uniform (1-2 cm) în tavă, peste foaia de copt și coace-l timp de 20 de minute la foc mic spre mediu (160-170 grade).
Lasă-l să se răcească un pic înainte de a-l răsuci.
Între timp, ocupă-te de umplutură:
Bate ouăle, zahărul, cacaua și făina. Adaugă lapte și încălzește amestecul pe foc mic, amestecând continuu. Ai grijă pentru că se arde foarte ușor. Ia-l de pe foc și cât se răcește, amestecă în alt castron untul, zahărul pudră, gălbenușul și coaja de portocală, dacă ai pus, iar când amestecul cu cacao s-a răcit, amestecă-le bine și întinde peste blat. Rulează strâns și învelește-l în folie de plastic sau aluminiu. Lasă-l la frigider câteva ore.
Pentru înveliș, topește ciocolata și untul pe bain-marie (adică într-o oală pusă înăuntrul unui alt vas cu apă clocotindă. După ce s-a răcit puțin, întinde crema peste buturugă, eventual trasând linii fine cu furculița (ca să semene mai mult a buturugă).
Poftă bună!
Discussion about this post