Dimineața, zeci de coloane de muncitori din întreprinderile orașului se îndreaptă spre Piața Operei.
În jurul orei 11, generalul Ştefan Guşă ordonă retragerea tehnicii de luptă în cazărmi şi interzicerea folosirii armamentului din dotare. În jurul orei 13, coloanele de manifestanți ajung în Piața Operei, iar militarii fraternizează cu ei.
La ora 14, efectivele militare sunt retrase în cazărmi, iar autoritățile centrale și locale nu-și mai exercită autoritatea asupra orașului. Astfel, Timișoara devine primul oraș liber al României.
În balconul Operei, i se înmânează primarului Timişoarei, Petre Moţ, revendicările protestatarilor: eliberarea arestaților, redarea cadavrelor familiilor care le revendică, demisia lui Nicolae Ceauşescu, circulaţia liberă a oamenilor și a ideilor.
Mulțimea scandează: „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă!”, „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”.
Sediul Comitetului județean al PCR este înconjurat de muncitori. În încercarea de a rezolva criza, liderii comuniști Emil Bobu și Constantin Dăscălescu se întâlnesc cu o delegație a manifestanților. Emisarii lui Ceaușescu, îngroziți de revendicările manifestanților -demisia lui Ceaușescu și a guvernului- se reîntorc în grabă la Bucureşti.
În acea zi, Timișoara a fost proclamată primul oraș liber al României, sirenele sunând la ora 12 în tot orașul pentru a vesti acest lucru. Din acest punct de vedere, pentru timișoreni și Timișoara nu mai era cale de întoarcere („Ori învingem, ori murim!). Apoi și alte orașe s-au trezit din bezna celor 45 de ani de comunism, solidare cu martirajul timișorenilor.
Revoluția a izbucnit în 20 decembrie și la Lugoj, în 21 decembrie la Arad, Reșita, București, Brașov, Cugir, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureș, iar în 22 decembrie la Buzău, Brăila, Hunedoara, Târgoviște, toate acestea fiind declarate ulterior orașe-martir, pentru tributul de sânge care l-au dat pentru libertate. Dar proteste au fost și în alte orașe ale țării, în unele existând, de asemenea, victime.
În toată ţara, în timpul Revoluției, s-au înregistrat peste 1.100 de morţi şi peste 3.300 de răniţi.
Trebuie menționat, relativ la 20 decembrie 1989, și faptul că în acea zi la Timișoara, au fost formulate primele revendicări, acestea fiind prezentate primului-ministru comunist, Constantin Dăscălescu, trimis la Timișoara, a fost redactat primul program politic și s-a constituit Frontul Democratic Român, cea dintâi formațiune politică născută în timpul Revoluției.
Toate aceste se petreceau pe fondul solidarizării cu revoluționarii a salariaților de pe platformele industriale timișorene, care au declanșat greva generală, și a ideii acreditate de la Balconul Operei că armata a fraternizat cu demonstranții. În noaptea care a urmat acestei zile au fost trimiși cu trenuri muncitori din Oltenia înarmați cu bâte, mobilizați de regim pentru a face ordine la Timișoara, dar aceștia nu au intervenit, unii alăturându-se demonstranților.
Sloganul care avea să facă vogă de atunci a fost: „Azi în Timișoara, mâine în toată țara!”, și nu doar în timpul Revoluției, ci și pe parcursul anilor de tranziție, acesta însoțind toate protestele împotriva puterii instalate la București, care s-a declarat ca fiind „emanată de Revoluție” și a guvernărilor care au urmat.
Manifestări organizate la Timișoara, la 30 de ani de la Revoluție
*la ora 10:30, in Piata Libertății- dezvelirea plăcii comemorative de bronz trimisă de Donald Trump. La eveniment va participa ambsadorul SUA în Romania, Adrian Zuckerman
*la ora 12 vor suna sirenele, simbol al eliberării Timișoarei de sub regimul comunist. În balconul de la Opera vor fi Ludovic Orban și primarul Nicolae Robu
*ora 14:30- Ludovic Orban depune coroane la Monumentul Eroilor
*ora 15:30- participa la Sedința Festivă de la Opera Națională Română
Discussion about this post