Platforma de streaming Netflix a făcut vâlvă în ultimele zile după ce a lansat un film „de Crăciun”, care îl arată pe Iisus Hristos ca fiind un bărbat gay care vine cu iubitul, Orlando, acasă ca să-l prezinte părinților, film care, bineînțeles a stârnit dezgust în rândurile creștinilor de pretutindeni.
Nu e prima oară când Netflix dă cu noroi în creștinism. Anul trecut, tot în preajma sărbătorilor, ei au lansat o altă „comedie” de genul care arată cei 12 apostoli încercând să dea de Mântuitor după ce s-au făcut toți criță la Cina cea de Taină.
Filmul care-l arată pe Iisus ca fiind homosexual și umblând cu un tip cu o perucă-n cap a fost criticat în toată lumea, iar peste 2 milioane de creștini au semnat o petiție cerând ca filmul, intitulat „Prima tentație a lui Iisus”, să fie șters de pe Netflix.
Netflix-ul, în schimb, au vrut să arate cam cât de tare îi doare la bască de creștini și nici măcar nu au comentat tot incidentul.
Ce ne arată întâmplarea asta, însă? Ne arată că există un dublu standard dezgustător când vine vorba despre ce putem glumi și despre ce nu. Acum două zile scriam despre cercetătoarea care a fost dată afară pentru că a îndrăznit să i se adreseze unui bărbat „trans” cu pronumele „el”.
Ați văzut vreun film în ultima vreme care să facă mișto de gay, lesbiene sau în general comunitatea LGBT? Nici eu. Dacă se întâmplă cumva să apară așa un film, imediat sar ăștia în sus și încep să se smiorcăie pe Twitter până când filmul nu mai este difuzat. În schimb, ia uite, poți lua credința a milioane de oameni și efectiv să îți bați joc cum vrea mușchiul tău. Creștinii, se pare, nu au dreptul la credință, la liberă exprimare, pe scurt, nu le trebuie niciun drept, da? Cam ăsta e mesajul.
Trupa de comedie responsabilă pentru acest jeg de film a comentat că lor le pasă de libertatea artistică și că ei cred că satira e foarte importantă într-o societate liberă.
Care satiră? Că despre LGBT nici pîs n-ai voie să zici, dacă e să zici de rău.
Și știți de ce creștinismul e atât de des atacat? Pentru că, așa cum bine subliniază Zachary Leeman în Russia Today, creștinul o să întoarcă și celălalt obraz. La o adică ăștia au călcat în picioare tot creștinismul și ce au pățit? S-au plâns o mână de oameni pe net și au făcut o petiție.
În 2015, 12 oameni au fost omorâți la sediul revistei Charlie Hebdo după ce aceștia și-au permis să publice un desen cu profetul Mohammed.
La fel serialul satiric South Park nu a avut voie să-l arate pe Mohammed într-un episod care făcea mișto chiar de acest subiect tabu.
Anul trecut, o activistă canadiană care a îndrăznit să sugereze că Allah ar fi gay a fost interogată de poliție și i-a fost interzis să mai intre în Marea Britanie. Ne scapă de ce-ul din moment ce, în acte, Marea Britanie nu e o țară musulmană, dar să trecem.
E clar că există un dublu standard în subiectele care ne sunt permise și care nu. Și nu poți să nu te întrebi de ce există acest dublu standard și cât timp avem de gând să-l mai menținem?
Discussion about this post