Nu, nu avem un glob de cristal pentru a ști cum va fi anul care începe, dar asta nu a împiedicat pe nimeni niciodată să încerce să-și imagineze viitorul. Generațiile trecute, de pildă, își imaginau anul 2020 plin de minunății, unele care par și azi SF, altele însă sunt destul de aproape de realitate!
1. Oamenii vor trăi 100 de ani.
În anul 1999, inventatorul și futurologul american Ray Kurzweil afirma că în 2020 speranța de viață a oamenilor va depăși 100 de ani, grație, mai ales, tehnologiei, respectiv dispozitivele electronice de monitorizare a sănătății. Ce-i drept, avem ceasuri dispozitive de fitness și aplicații de sănătate pe telefon, însă speranța de viață pe plan global este la ora actuală de 72,6 de ani. Păcat!
2. Oamenii vor renunța la ceai, cafea și tutun.
În 1937, faimosul Nikola Tesla afirma că peste un secol, oamenii vor renunța la cafea, ceai și tutun, pe care le considera în mod egal dăunătoare sănătății. Ce-i drept, se duc campanii contra fumatului, însă e greu de crezut că va reuși cineva să ne dezvețe de cafeaua de dimineață. Cât despre ceai, ce să mai vorbim când lumea redescoperă proprietățile medicinale ale plantelor, mult mai puțin periculoase pentru sănătate…
3. Vom avea toți asistenți personali.
În cartea sa „Business @ the Speed of Thought,” Bill Gates scria în 1999 că până în 2020 vom avea dispozitive interconectate, capabile să-ți coordoneze e-mailurile, să-ți pună la dispoziție exact informațiile de care ai nevoie într-un anume moment și să controleze dispozitivele electronicele de la distanță. Gama largă de asistenți personali, gen Alexa ori Siri, arată că Bill Gates a avut dreptate, în mare măsură.
4. Nu vom mai avea nevoie de mâncare.
Acum 15 ani, același Ray Kurzweil afirma că în 2020 necesitatea de a consuma alimente va dispărea grație unor nanoboți, care introduși în fluxul sanguin vor asigura hrana necesară la nivel celular și vor îndepărta toxinele. Celebrul inventator s-a cam grăbit – poate când se vor inventa nanoboți cu gust de pizza…
5. Vom munci până la 70 de ani.
În 1994, scriitorul britanic Hamish McRae considera că în 2020 va fi deja un lucru normal să ieși la pensie la 70 de ani. N-am ajuns acolo, dar nici mult nu mai e, dacă e să ne luăm după guvernanții din diverse țări care vor să împingă vârsta de pensionare cât mai departe. (Apropos, protestele de la Paris sunt legate de reforma sistemului de pensii!) Dacă am avea certitudinea că trăim până la 100 de ani, cum spunea cealaltă previziune, n-ar fi chiar așa de rău, dar așa…
6.Femeia va avea corp de luptător.
În 1950, Associated Press a pus cap la cap diverse previziuni despre viitor ale oamenilor de știință, previziuni printre care figura și aceea că femeia anului 2020 va avea peste 1,80m, umeri și mușchi de luptător. Slavă Cerului că nu am ajuns să ne schimbăm într-atât, deși cu moda transgender vedem tot felul de matahale de bărbați deghizați în femei, dar nu credem că la asta se refereau savanții de acum 70 de ani. Pe vremea aceea bărbatul era bărbat și femeia, femeie…
7.Oamenii vor ajunge pe Marte!
Un raport realizat în 1994 de Centrul american pentru studii spațiale afirma că deja în 2018 primii oameni vor păși pe Marte. Din păcate, n-am reușit până acum decât să trimitem câteva sonde de explorare, dar la cât de ambițios este Elon Musk poate în următoarea decadă să vedem și acest vis împlinit.
8.Nimeni nu va mai munci și vom fi toți bogați.
În 1966, revista „Time” scria că secolul 21 va fi unul al bunăstării universale, mașinile și roboții producând din abundență toate cele necesare, astfel că nimeni nu va mai avea nevoie să muncească. Potrivit materialului respectiv, o familie normală urma să aibă asigurată o sumă anuală echivalentă cu 300.000 de dolari, în banii actuali… Suntem taare departe de acest moment, dar să nu disperăm, de-abia intrăm în a treia decadă din acest secol… mai e timp!
9. O să avem un singur deget la picior!
Chirurgul englez Richard Clement Lucas afirma in 1911 că peste un secol oamenii vor avea un singur deget la picior, respectiv cel mare, celelalte patru fiind practic inutile… La cât de mult stăm pe scaun cei mai mulți dintre noi, întrebarea e la ce ne mai trebuie picioare în general?
10. Fiecare mișcare ne va fi controlată.
Tot Ray Kurzweil este cel care a anticipat că dreptul la viața privată și protecția datelor personale vor fi unele dintre cele mai mari provocări ale epocii noastre, iar de data asta a avut perfectă dreptate. Avem camere de luat vederi în toate locurile publice, ceasul inteligent îți numără fiecare pas, telefonul știe tot despre tine, Google ține minte și unde ai fost acum cinci ani, între ora două și trei, iar televizorul smart ascultă ce vorbești cu nevasta… Mulți se declară îngrijorați de monitorizarea permanentă, dar la fel de mulți visează la un telefon mai performant.
În 2020, nimeni nu va mai avea nevoie de previziuni de viitor – pentru că toată lumea va avea la dispoziție o multitudine de date, afirma acum câțiva ani futurologul Dave Evans. Corect, avem toate informațiile pe care ni le-am putea dori la un click distanță, dar câți se obosesc să se informeze cu adevărat în ziua de azi?!
Discussion about this post