Masive demonstrații anti-americane au avut loc în Iran pentru a marca funeraliile generalului Qassem Soleimani, ucis vineri la Bagdad, al cărui trup a fost repatriat duminică în Iran. Cuvântul de ordine la Teheran este „Răzbunare” – de la demonstranții din stradă la liderii țării.
„Cine va răzbuna sângele tatălui meu?” l-a întrebat fiica generalului Soleimani pe președintele iranian Hassan Rouhani.
Regimul de la Teheran este obligat să ofere propriului popor această răzbunare, iar viitorul regiunii Golfului Persic depinde de amploarea atacului și de ținta aleasă. O acțiune prea sângeroasă l-ar pune pe președintele Donald Trump în situația de a da o contralovitură, situația putând escalada rapid într-un conflict deschis, care nu prea convine nimănui în acest moment. Cel puțin nu actorilor statali, căci complexul militar-industrial american ar avea foarte mult de câștigat de pe urma unui război, în condițiile în care fiecare rachetă lansată costă milioane de dolari.
Donald Trump a amenințat că va lovi 52 de ținte în cazul unei riposte iraniene, însă dincolo de amenințări, liderul american nu-și poate permite un conflict de amploare, mai ales în plină campanie electorală. Deja suporterii democraților protestează vehement contra atacului de vineri de la Bagdad și cer retragerea trupelor din Irak. Pe de altă parte, nici suporterii conservatori ai președintelui nu sunt interesați de problemele din îndepărtatul Golf. Trump a câștigat alegerile pe baza promisiunii că sub conducerea sa, SUA vor renunța la rolul de jandarm mondial pe care și l-au arogat, iar administrația se va concentra pe problemele americanilor de rând. „America First!”
În altă ordine de idei, pentru a se lansa într-un conflict major, americanii ar avea nevoie de aliați – care lipsesc în acest moment. Statele europene nu au niciun apetit pentru o nouă aventură în zona Golfului. În mod semnificativ, președintele francez s-a consultat cu liderul de la Kremlin imediat după atacul de la Bagdad. Germania n-a fost interesată nici de războiul din Irak, iar englezii au fost ofensați să afle că Washingtonul a discutat cu liderii israelieni planul de asasinare a generalului Soleimani, în timp ce Londra a fost informată abia după lansarea operațiunii.
În acest moment, singurii posibili aliați ai americanilor sunt saudiții, aflați deja în conflict cu Iranul în războiul din Yemen.
Singurul care profită pentru moment de criza din Golf este premierul Benjamin Netanyahu, care poate specula acest moment pozând în liderul neînfricat al unei țări în pericol. Israelul va avea un nou scrutin în martie, iar Netanyahu ar putea smulge acel mic avantaj care să-i permită formarea unui nou guvern. În plus, premierul, amenințat cu un răsunător proces de corupție, intenționează să solicite imunitate Parlamentului și are mult mai multe șanse să obțină acest lucru în zăngănit de război. Dacă Arabia Saudită se poate teme de un nou atac iranian devastator asupra instalațiilor petroliere, statul evreu este mai puțin expus la un atac cu consecințe economice. În plus, Israelul poate miza pe faptul că Teheranul n-ar îndrăzni un atac major contra teritoriului său, în condițiile în care liderii israelieni au lansat de mult timp avertismentul că nu vor ezita să recurgă la un atac nuclear dacă va fi nevoie.
Puțină lume dorește cu adevărat un război în Golf, dar e suficient un pas greșit pentru a arunca lumea în haos.
Discussion about this post