Escaladarea conflictului din Golful Persic este un bun prilej pentru politicienii români, fie ei la putere, fie în opoziție, pentru a vorbi despre parteneriatul nostru strategic cu SUA și poziția noastră de aliați de nădejde ai Washingtonului. Problema este că americanii înșiși sunt profund divizați pe tema unui eventual război contra Iranului. Dacă forțele din jurul președintelui Trump au aplaudat uciderea „teroristului” Soleimani, de cealaltă parte democrații și susținătorii lor au deplâns atacul contra generalului iranian. Democrații încearcă să forțeze adoptarea unui text de lege prin care să îngrădească puterea președintelui de a declanșa noi atacuri contra regimului de la Teheran.
Noi cu care tabără suntem aliați? La ora actuală, Trump este la putere și are toate șansele să câștige un nou mandat, dar anul e abia la început și se pot întâmpla multe până la alegerile din noiembrie. Ce te faci dacă alegerile vor fi câștigate de un democrat din tabăra anti-război?
Ar mai fi, desigur, opțiunea de a judeca situația în funcție de propriile noastre interese, dar politicienii de la noi sunt prea preocupați să se dea bine pe lângă Washington. Nici americanul de rând n-are nimic de câștigat dintr-un eventual război în Golf și cu atât mai puțin românul de rând.
Situația de acum amintește foarte mult de perioada premergătoare declanșării războiului din Irak, când regimul de la București s-a grăbit să se declare de partea americanilor într-un conflict fabricat. Astăzi nimeni nu se mai îndoiește, nici măcar în SUA, că toate motivele invocate la vremea respectivă de americani erau false.
Ar fi momentul să ne amintim de cuvintele președintelui francez de atunci, Jacques Chirac, cel care avertiza țările est-europene dornice să intre în grațiile Washingtonului că „ar fi un moment oportun să-și țină gura”.
Unii analiști încearcă să găsească o umbră de speranță în actuala situație, apreciind că există premizele unei detensionări a situației. Ar fi foarte bine să fie așa, dar până atunci ar fi mai indicat să ne vedem de treburile noastre, măcar până se lămuresc americanii înșiși ce vor…
Ar fi un moment oportun să renunțăm la mentalitatea de colonie. Sunt mulți cei care spun că trebuie să fim de partea americană și să ne exprimăm sprijinul pentru poziția Washingtonului ca să nu se supere americanii pe noi…. Și dacă se supără,ce? Își iau jucăriile și pleacă? Se apucă să demonteze scutul de la Deveselu? Să fim serioși, SUA nu au adus baze americane în România de dragul nostru, ci pentru propriile interese strategice așa că nu le vor retrage prea curând…
Discussion about this post