Luni, 6 ianuarie, la evenimentul Consumers Electronics Show din Las Vegas, compania Hyundai, in parteneriat cu cei de la Uber a anunțai planuri pentru lansarea primului taxi zburător. Cele două companii au prezentat un model de mașină electrică cu patru locuri, care se va conduce în întregime singură și ar putea fi comandată chiar prin aplicația de ride-sharing a Uber-ului. Modelul, speră ei, va deveni funcțional undeva în 2023 – peste doar trei ani.
Conform spuselor unui reprezentant Hyundai, prototipul va fi pilotat de un om calificat până când compania va pune la punct software-ul pentru auto-pilotare, dar această fază nu se presupune să dureze foarte mult.
Hyundai pregătește această nouă serie de taxi-uri în colaborare cu Jaiwon Shin, de la NASA. Bineînțeles, Hyundai nu e prima companie care să-și propună un astfel de proiect ambițios. Compania aeriană Boeing a zburat în 2019 prima cursă auto-pilotată undeva pe un aeroport micuț din afara Washington-ului.
William Crosley, un profesor de la Perdue University care studiază design-ul aerospațial, a comentat că probabil va dura mai mult de trei ani, fiind totuși vorba de un proces lung și complicat, însă că e „clar fezabil în următorii zece ani”.
Desigur, software-ul trebuie să fie bine pus la punct, pentru a evita orice risc, iar vehiculele în sine trebuiesc aprobate de Administrația Federală de Aviație, lucru care ar putea dura ani întregi, însă posibilitatea în sine există și e, într-adevăr realizabilă undeva în viitorul apropiat. S-ar putea ca în 2030, să călătorim cu taxi-ul electronic la petrecerea de Anul Nou și să nu mai fim nevoiți să petrecem ore întregi pentru a ne lua permisul.
În același timp, știrea este una îngrijorătoare care ridică multe întrebări despre viitorul umanității. În prezent, atât taximetria cât și șofatul pentru Uber sunt surse importante de venit pentru foarte mulți oameni – când nevoia de șoferi va fi eliminată, câți dintre noi își vor pierde slujbele?
Cu siguranță, ideea unei mașini zburătoare e fascinantă, însă în același timp, periculoasă. Cu cât ne automatizăm mai mult viața, cu atât ne punem propria pâine în primejdie. Deja am început să avem, chiar și aici, în România, servicii de self-check-out la supermarket, lucru care mă face să cred că-n următorii zece ani, nevoia de casierițe va dispărea. La fel și nevoia de lucrători care să aprovizioneze sau să pună marfa pe raft, iar acum, și nevoia de șoferi – un domeniu uriaș, de la curierul care-ți aduce comanda de pe Amazon (că tot veni vorba, nici împachetatul la fabrică nu mai e de domeniul oamenilor, mai nou) la taximetrist, la șoferul de tir… toate, meserii care încet-încet dispar.
Ce se va întâmpla cu toți oamenii care-și câștigă o pâine, în prezent, ducându-te pe tine la mall?
Discussion about this post