Trăim într-o societate care pur și simplu încurajează cheltuiala și satisfacția pe moment, mai mult decât gânditul economic și pusul deoparte. Într-o lume în care orice dorință e la doar câteva minute distanță, devine din ce în ce mai greu să spunem „nu”.
Iar asta e o problemă, pentru că din ce în ce mai mulți tineri au probleme serioase când vine vorba despre economisit, iar asta ne pune într-un pericol serios. Ce facem atunci când ne vom lovi de niște cheltuieli neașteptate? Dacă ajungem la o situație de criză, pe ce fonduri ne putem baza?
De-aceea mulți experți economici recomandă implementarea unei „reguli de 30 de zile”.
Ce înseamnă această regulă?
Multe din cumpărăturile făcute sunt impulsive – aruncăm bani bazat pe emoție (și pe sentimentul de satisfacție imediată pe care credem că acel produs ni-l va oferi). Ei bine, regula e creată fix în așa fel ca să tempereze astfel de cheltuieli.
Regula de 30 de zile înseamnă că în loc să cumperi pe moment obiectul dorit, dă-ți o lună de gândire. Notează-ți ce voiai să cumperi, fie că e vorba de un produs, serviciu etc, ca să nu-l uiți, și revino asupra lui în 30 de zile. Dacă încă ești sigur că-ți trebuie, atunci cumpără.
Cum funcționează regula?
E simplu. În 30 de zile, avem o perioadă de „răcire” în care să înțelegem ce simțim cu adevărat și să privim cu claritate orice cheltuială. În perioada asta, orice sentiment de „satisfacție imediată” va trece, așa că vom putea privi analitic situația și vom putea înțelege dacă noi chiar ne dorim acest lucru sau nu.
30 de zile de economii
Regula de 30 de zile de gândire are și o soră, numită „regula economiilor de 30 de zile”. În timpul ăsta de gândire, începe să pui deoparte bani pe care să-i folosești ulterior pentru a obține obiectul dorit. Cât poți economisi, pune-l într-un cont dedicat economiilor. La sfârșitul celor 30 de zile, dacă hotărăști că totuși vrei lucrul acela, vei avea banii cu care să-l cumperi.
Regula asta funcționează pentru că îți oferă satisfacția unor bani puși deoparte și te forțează în același timp să conștientizezi că dacă cumperi obiectul dorit, atunci va trebui să rupi din acele economii, punând problema puțin altfel.
În timpul ăsta, îți poți da singur diverse provocări, cum ar fi ca timp de o lună, să nu mănânci în oraș. Economisești, în medie, 30-40 de lei per masă, și în funcție de cât mănânci de-obicei pe-afară, aceasta poate fi o economie serioasă. O altă provocare interesantă e să păstrezi monezile și restul. Știi cum se pierd ele prin buzunarele de la geacă, la fundul portofelului sau răspândite prin geantă? Ei bine, timp de 30 de zile, străduiește-te să strângi toate monezile primite și adaugă-le la economiile tale.
De ce funcționează astfel de reguli?
Pentru că 30 de zile e o perioadă rotundă – sună bine și e în același timp fezabilă, fiind destul de scurtă ca să vezi totuși potențiala satisfacție de la capăt. Poți face un efort timp de o lună. Ce zici, ești gata să încerci regula de 30 de zile?
Discussion about this post