Nu, nu e un fake news și nici un titlu clickbait. Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Centre for Addiction and Mental Health (CAMH) din Canada a demonstrat că există o metodă medicamentoasă de a bloca amintirile negative.
Studiul în sine se realiza pentru dezvoltarea unui potențial tratament pentru soldații care suferă de tulburarea de stres post-traumatic (Post-Traumatic Stress Disorder – PTSD), în urma revenirii de pe front, o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai mulți soldați, se pare, și nu numai.
Persoanele care suferă de această tulburare au în sânge un nivel ridicat de biomarker-ul GR-FKBP51, iar cercetătorii foloseau în testele lor niște șoareci de laborator cade de-asemenea aveau un nivel ridicat de complex de proteine GR-FKBP51.
Iar studiul lor a arătat că prin administrarea unui tip de peptidă (TAT-Grpep), efectele biomarker-ului sunt blocate, și la rândul lor, și amintirile dureroase care dau acea stare de luptă-sau-fugi.
Efectiv, administrând în mod regulat această peptidă, efectul de înghețare la anumite amintiri înfricoșătoare poate dispărea pe de-a întregul, pentru că blochează aceste amintiri cu totul. Orice întâmplare pe care creierul tău o asociază cu panica sau frica este automat închisă, cum ar veni.
Pe scurt, un tratament care-ți șterge amintirile, ca tu să poți funcționa. Bineînțeles, studiul abia apărut deja a stârnit fel de fel de reacții printre medicii psihologi, mulți dintre ei fiind totuși de părere că nu ștergerea memoriei e răspunsul și că totuși, amintirile bune și rele te fac omul care ești, că fără ele, nu ai mai fi tu.
Acest studiu mai creează niște probleme serioase de etică – pentru că dacă prin administrarea acestui tratament, să spunem, se pot bloca un tip de amintiri, cât de greu ar fi să se găsească un tratament care să blocheze și alte amintiri, ștergându-ți efectiv memoria?
E de multe ori greu să trăim cu anumite momente din trecutul nostru, dar oare soluția stă în a uita că ele au existat? Sau în a ne găsi cumva pacea cu noi înșine?
Discussion about this post