În ultimii 2-3 ani, România, precum și o bună parte din restul Europei, a căzut în mania trotinetelor electrice, un produs recomandat de producători ca fiind eco și mai bun pentru mediul înconjurător. Și unde sigur, câțiva dintre utilizatorii acestor trotinete o fac din drag de mediu, majoritatea le folosesc pentru că e distractiv și pentru că îți dă un vag sentiment de adrenalină. E o modă, ca oricare alta, însă o modă periculoasă, conform anunțului făcut de Ministrul de Interne, Marcel Vela.
„Există un fenomen, folosirea trotinetei electrice care au generat foarte multe accidente. MAI a elaborat un proiect de Ordonanță a Guvernului care va modifica OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prin introducerea unor prevederi referitoare la utilizarea trotinetelor electrice pe drumurile publice. Ne dorim prin acest proiect creșterea nivelului siguranței rutiere în România, prin prevenirea accidentelor în care sunt implicate trotinetele electrice” a declarat acesta recent.
Și într-adevăr, mulți dintre noi fie am văzut fie am auzit de un astfel de accident, unele mai grave, altele mai puțin. Având în vedere că în prezent, nu există reglementări serioase pentru folosirea trotinetelor, există mulți copii și tineri (și nu numai) care fac abuz de viteză, intră pe drumuri cu pietriș și denivelări sau chiar pe carosabil, riscându-și astfel viața într-o demonstrație de inconștiență.
„În perioada 2016 – 2019 au fost înregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor de trotinete electrice soldate cu un deces, 37 răniți grav și 156 răniți ușor” a declarat Marcel Vela, anunțând de asemenea că de acum înainte, trotinetele electrice vor putea fi folosite DOAR pe pistele de bicicliști, de către persoanele care au împlinit 14 ani. Tinerii de până la 16 ani care doresc să utilizeze trotinetele vor fi nevoiți să poarte cască de protecție, conform noului proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Discussion about this post