După abrogarea ordonanței 114 și a taxei pe active financiare, guvernul se pregătește să renunțe și la programul Prima Casă, lăsând practic familiile tinere în căutarea unei locuințe la mâna băncilor. Potrivit Ministrului Finanțelor, Florin Câțu, declara cu seninătate că Prima Casă este „un program care a apărut când economia avea nevoie de susținere, astăzi economia nu este în criză, deci nu știm dacă mai e nevoie în această formă.”
„Vom lua o măsură cu acest program cât de curând”, a mai spus Ministrul Apocalipsă.
Planurile guvernului au fost criticate de numeroși economiști, dar și politicieni.
„Dacă ne gândim la persoanele fizice, riscul asociat persoanelor cu venituri mici la contractarea unui împrumut devine din ce în ce mai mare, nemaiavând o contraofertă din partea statului pentru garantarea creditului, aşa cum era la Prima Casă. Şi va fi foarte greu pentru aceste persoane să mai acceseze la credite pentru locuinţe”,spune Florin Dobre, cadru didactic universitar în cadrul ASE Bucureşti.
De aceeași părere este și Mircea Drăghici, parlamentar PSD, potrivit căruia „liberalii vor să scoată cât mai mult ca să aibă grijă de săracele bănci bogate”.
Ce ar însemna practic acestă măsură?
„Costurile unei asemenea decizii le vor suporta, bineînțeles, tot românii! De reținut: Avansul unui credit luat prin „Prima Casă” este de 5.000 €, pe când la creditul imobiliar este de 3 ori mai mare!! Mai mult, forțați de ministrul Cîțu să cumpărăm case prin credit imobiliar, noi, copiii noștri, vom fi nevoiți să dăm băncilor în 30 de ani cu circa 22.500 € mai mult decât prin programul „Prima Casă” – practic, cu 30% peste valoarea apartamentului.”
În ritmul ăsta o să ajungem să o ducem la fel ca americanii, cu americanii cei mai amărâți adică – anume cei care muncesc pe rupte până la pensie în speranța de a-și achita casa… care între timp s-a degradat și a pierdut mult din valoarea inițială.
Nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că o astfel de măsură afectează implicit și creșterea demografică a populației. În timp ce țări precum Ungaria, Polonia și, mai nou, Rusia vin cu măsuri de sprijinire a familiilor tinere pentru a le asigura o stare financiară care să le permită să facă mai mulți copii, guvernul de la București vine cu o măsură menite să ajute… băncile.
De ce trebuie să votați Partidul S.O.S. România la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024!
Pe 1 decembrie 2024, România se află la o răscruce crucială de drumuri, iar alegerea pe care o facem în...
Continue ReadingDetails
Discussion about this post