Democratul Pete Buttigieg s-a declarat luni câștigătorul scrutinului primar din statul american Iowa, ce a deschis oficial campania pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.
Profitând de o defecțiune a aplicației care număra voturile alegătorilor democrați din Iowa, homosexualul Pete Buttigieg, și-a anunțat victoria și l-a prezentat pe soțul său drept viitorul Prim Domn al Statelor Unite.
Scrutinul organizat de Partidul Democrat în Iowa a fost catalogat drept o catastrofă, fiind pentru prima dată când numărătoarea voturilor a fost imposibilă. Pe de altă parte, chiar și dacă aplicația mergea strună, democrații sunt în acest moment la pământ, neavând niciun candidat destul de puternic pentru a-l bate pe Donald Trump. Chiar dacă Buttigieg a exagerat și nu este câștigător în Iowa, numele său figura pe primele locuri în sondajele electorale. Deși progresiștii ar fi încântați să aibă un cuplu gay la Casa Albă, mai-marii Partidului Democrat sunt probabil conștienți că America profundă nu este dispusă să accepte în niciun caz un președinte homosexual.
La câteva ore după anunțul lui Buttigieg, veteranul Bernie Sanders s-a declarat și el câștigăr în Iowa, dar nici acesta nu este o variantă câștigătoare pentru democrați, date fiind politicile sale radicale de stânga.
Favorita lui George Soros, Elizabeth Warren s-a făcut și ea de râs, după ce, în dorința de a le cânta în strună progresiștilor, s-a apucat să promită că la numirea unui Secretar pentru Educație se va consulta cu un copil transgender în vârstă de nouă ani pe care l-a cunoscut în campanie și căruia i-a promis că va face din școli un mediu deschis nevoilor copiilor LGBT. Declarația i-a șocat chiar și pe democrați prin absurdul ei.
Singurul democrat cu ceva șanse miliardarul Michael Bloomberg a decis că el este prea important pentru a se deranja să meargă în campanie într-un stat mărunt precum Iowa. O aroganță care s-ar putea să-l coste scump, pentru că în mod tradițional toți aspiranții la nominalizarea Partidului Democrat așa încep campania. Bloomberg se bazează pe averea sa, care îi va permite să bage bani serioși în campania electorală, dar tot averea ar putea să se dovedească o piatră de moară pentru el, în condițiile în care democrații mizează inclusiv pe voturile tineretului progresist neo-bolșevic, îndoctrinat să urască sistemul capitalist.
Potrivit sistemului electoral american, scorurile obținute în aceste scrutine preliminare vor decide cine va primi nominalizarea Partidului Democrat la congresul ce va avea loc la vară.
De partea cealaltă, republicanii n-au astfel de probleme, preliminarele fiind o simplă formalitate în condițiile în care Donald Trump va fi categoric candidatul lor. Cele mai recente sondaje de opinie arată că Trump stă foarte bine în ochii alegătorilor, iar așa-zisul proces de destituire i-a făcut mai mult bine decât rău.
În schimb, rivalul său democrat, fostul vicepreședinte Joe Biden, de la care a pornit tot scandalul, stă destul de slab în sondajele interne ale democraților, mai ales după ce a răzbătut în presă cam ce afaceri învârtea în Ucraina și ce bani a câștigat fiul său. Pentru că și la americani e pe bază de „corruption” oricât ar veni ei să ne dea nouă lecții.
Discussion about this post