Nu v-ați săturat de toți bărbații ăștia albi care domină muzeele și manualele de artă? Michelangelo, Da Vinci, Rembrandt sau Picasso, toți niște bărbați albi, privilegiați, care clar nu înțelegeau problemele transsexualilor de culoare, așa că a venit momentul să le spunem adio.
Yale University, una dintre cele mai prestigioase școli din întreaga lume, a anunțat că din toamnă, va elimina din programă cursul despre istoria artei, intitulat „Introducere în Istoria Artei: de la Renaștere până-n prezent”, în ciuda faptului că e un curs incredibil de popular printre studenții universității, atât de popular încât unii nici măcar nu prind loc la el.
Ei bine, Yale a decis că predarea unui astfel de curs e „problematică” deoarece programa se concentrează mult prea mult pe bărbați albi, privilegiați și în mare heterosexuali care pictau în Europa. Și ce dacă erau genii? Și ce facă pictau capodopere care ne uimesc și în ziua de azi? Au pictat transsexuali? Nu. Au pictat negrii? Nu. Au pictat musulmani? Nu. Au pictat femei puternice? Tot nu, aparent. Așa că nu mai merită predați în școli.
În schimb, cursul va fi înlocuit cu mai multe opțiuni, cum ar fi „Artă și Politică”, „Arta globală”, „Drumul de Mătase” și „Locuri sacre”. Bine, acuma nu e exclus ca Michelangelo să se strecoare în „Locuri sacre” sau ca Picasso să bage capul în „Artă și Politică”, așa că profesorii rămân pe fază în continuare, pregătiți să stârpească orice încercare a acestor nenorociți albi de a-și arăta fața într-un curs despre istoria artei.
Și nu e ca și cum înainte cursul era incredibil de conservator înainte – programa din această primăvară deja include subiecte precum schimbarea climatică (că Mona Lisa zâmbea doar pentru că nu era conștientă de stratul de ozon), rasă, clasă socială, sexualitate și capitalism.
Dar se pare că nu a fost de-ajuns, iar de-acum, toți bărbații ăștia albi vor figura mult mai puțin în manuale. Era de așteptat, sincer. Tot în goana asta după diversitate, niște universități de top au plecat urechea în fața elevilor care s-au plâns că programa de literatură prea se concentrează pe bărbați albi și privilegiați – știți voi, gen Shakespeare, Milton, Chaucer, Dante – un singur mexican transsexual n-am văzut, serios, păi asta e educație?
Lăsând gluma la o parte, merită oare subliniat că vorbim despre una din cele mai mari facultăți din lume? Așa-zisă, cel puțin, din moment ce o facultate ar trebui să fie un loc care încurajează dezbaterea, libera gândire și ochiul critic.
Oare cât mai durează până-i zboară pe Da Vinci, Michelangelo, Van Gogh și toți restul și din muzee? Cât mai e până încep să-i ardă operele lui Shakespeare în piața publică?
Discussion about this post