În ciuda titlurilor din presa de scandal, Kirk Douglas nu era unul din „ultimii actori ai Epocii de Aur a Hollywood-ului”. O căutare rapidă pe Internet îți arată că mulți alții sunt încă în viață, unii dintre ei la vârste chiar mai înaintate ca Douglas. Alfredo Varelli, de exemplu, cunoscut pentru rolul său în Quo Vadis, are 105 ani. Însă adevărul trist e că pe foarte mulți dintre ei, nu-i mai ține minte multă lume. Douglas, în schimb, prin rolurile mari cât și familia extrem de talentată din care face parte s-a menținut în atenția lumii mai mult decât alți actori din generația sa, și de aceea, ar fi cinstit să spunem că s-a stins din viață unul din ultimii actori cunoscuți ai generației de aur.
Kirk Douglas, cunoscut pentru rolul său memorabil din „Spartacus”, a încetat din viață, la incredibila vârstă de 103 ani, miercuri, la reședința sa din Beverly Hills, a anunțat fiul său, Michael Douglas.
„Pentru lumea întreagă, era o legendă, un actor dintr-o epocă de aur care a trăit până la o vârstă de aur, un om atât de plin de umanitate a cărui dedicație față de dreptate și de cauzele în care a crezut a creat un standard la care noi, restul, putem doar spera.
Însă pentru mine și frații mei, Joel și Peter, era pur și simplu tata, pentru Catherine, un socru exemplar, pentru nepoții și strănepoții săi, un bunic iubitor, iar pentru soția sa, Anne, un soț minunat.
Viața lui Kirk a fost una trăită la maxim, iar filmele sale vor dăinui multe generații de acum încolo. De-asemenea, el lasă în urmă o istorie bogată în filantropie, muncind neîncetat pentru a aduce puțină pace-n lumea asta. Aș vrea să închei cu aceleași cuvinte pe care i le-am spus la ultima zi de naștere, care vor rămâne adevărate de-a pururi – Tată, te iubesc enorm și sunt atât de mândru să fiu fiul tău.”
Cariera lui Douglas s-a întins de-a lungul a șapte decenii, una dintre cele mai bogate și mai longevive pe care le-a văzut Hollywood-ul vreodată. A jucat în peste 90 de filme, dintre care cele mai cunoscute – Spartacus (1960) și Vikingii (1958). Filmul care l-a lansat, însă, a venit cu vreo zece ani mai devreme, o producție mică din 1949, intitulată Campionul.
Nominalizat de 3 ori la Oscar-uri, nu a primit niciodată un premiu pentru unul din rolurile sale, însă în 1996, Academia i-a acordat un premiu onorific în recunoașterea influenței sale asupra industriei cinematografice. Pe lângă film, marele actor a scris mai multe cărți, printre care și o autobiografie, și și-a dedicat, în deceniile din urmă, o mare parte din timp și avere filantropiei (a întemeiat chiar propria Fundație filantropică, alături de a doua sa soție, Anne), făcând donații generoase mai multor cauze, printre care Spitalului de Pediatrie din Los Angeles, și încurajarea tinerilor actori prin Bursa Kirk Douglas.
Douglas are în spate una dintre cele mai impresionante povești de viață, născându-se fiul unui imigrant evreu-rus și cățărându-se pe scara socială prin muncă până la omul pe care îl știm astăzi.
Discussion about this post