Noaptea trecută, după cum știe deja majoritatea planetei, s-au dat Oscarurile, cele mai „prestigioase” premii în „lumea filmului”. Ghilimelele de rigoare se explică prin faptul că unu la mână, vorbim de fapt despre niște premii obosite în care aceiași trei „mari” se bat pe spate de la an la an și doi, pentru că în ceremonia de aseară, a fost extrem de puțin care a avut legătură cu filmul în sine.
Starurile hollywoodiene au profitat de moment pentru a-și expune părerile politice. Comedianții Steve Martin și Chris Rock au fost cei care au deschis ceremonia cu niște poante profund penibile de genul „abia aștept să văd Joker („Glumeț”), am auzit că-i tare amuzant” sau „Nu știu, am impresia că lipsește ceva de pe lista de nominalizări pentru cel mai bun regizor”, la care Rock răspunde „Vagine?”, în ideea că de ce nu au fost mai multe femei regizor nominalizate, în numele drepturilor egale?
Unde tot Hollywood-ul s-a plâns că vai, are legătură cu sexismul sistemului, avea de fapt legătură cu faptul că filmele regizate de femei anul acesta pur și simplu nu erau pe măsură – nu despre asta sunt drepturile egale? Să avem aceeași șansă la un lucru?
Joaquin Phoenix, câștigătorul titlului de „Cel Mai Bun Actor” pentru rolul său din Joker, a ținut o lungă prelegere despre vaci și despre cât rău facem noi universului punând lapte în cafeaua de dimineață. Serios, cred că a și plâns la un moment dat, dar e greu de spus pentru că discursul său de mulțumire, spre deosebire de Joker, a fost extrem de prost scris, pierzându-ți atenția undeva după primele 20 de secunde.
Dar concluzia pe care pare s-o fi tras toată presa e „nu mai mâncați cereale”.
Brad Pitt, care a câștigat „Cel Mai Bun Actor în Rol Secundar” pentru rolul din „Once Upon a Time in Hollywood” în regia lui Quentin Tarantino, a luat la mișto procesul împotriva lui Donald Trump care s-a încheiat săptămâna trecută.
„Mă gândeam că poate face Quentin un film despre proces, în care, în final, adulții fac ce e corect”, a glumit acesta, făcând aluzie la „greșeala” făcută de judecători în procesul Trump.
Iar Josh Gad, unul din starurile din „Frozen 2” i-a luat peste picior pe cei care neagă criza climatică – „Am înțeles că Frozen 2, sau cum îi spun ei Not Frozen 2, a fost dublat în 45 de limbi,” a glumit vocea omului de zăpadă Olaf. Pentru că de ce ar fi un film animat doar despre distracție în familie atunci când poate fi o predică politică, nu?
Însă, după părerea mea, seara i-a aparținut lui Ricky Gervais, care nici măcar nu a fost prezent la ceremonie, dar care a făcut niște glume excelente pe seama ei pe Twitter:
„Abia aștept să vă aud pe toți cum debitați despre diversitate și drepturi egale, și e chiar minunat că în astea 3 ore cât petreceți voi, staff-ul vostru prost plătit de imigranți poate măcar o dată să doarmă ca lumea,” a scris acesta.
Gervais a cam călcat pe degetele Hollywood-ului când a deschis ceremonia Globurilor de Aur, făcând o grămadă de glume pe seama vedetelor progresiste.
„America!”, a mai scris el, „uitați-vă la Afterlife pe Netflix (serialul lui Gervais), un serial despre un bărbat care realizează că umanitatea e o ciumă dezgustătoare și narcisistă, și se enervează, intră în depresie și-și pierde dorința de a trăi. Sau puteți să vă uitați la Oscaruri și să simțiți toate astea pe pielea voastră.”
Discussion about this post