Comedia Stația 13, în regia lui Alexandru P. Rusu, aduce împreună personaje celebre ale lui Caragiale, precum Rică Venturiano, Zița, Cetățeanul Turmentat, dar pe care le regăsim în contexte inedite, alături de alte personaje mai puțin cunoscute din schițele dramaturgului (C.F.R., Lună de miere, Art. 214), dar la fel de ofertante și savuroase.
Universul lui Caragiale este inconfundabil, este un univers care uneori frizează absurdul, alteori este încărcat de o poezie subtilă – cu această ocazie, îl veți descoperi și pe Caragiale poetul, o latură a sa pe nedrept trecută cu vederea până acum.
Caragiale este eternul nostru contemporan, de aceea este și va fi actual în orice epocă, reprezentând o esență a specificului românesc, pe care numai el a știut să o surprindă atât de nuanțat, cu o ironie benignă, cu duioșie și înțelegere. Stația 13 își propune să valorifice bogăția universului caragialesc și să aducă în lumina scenei aspecte mai puțin explorate din opera lui Caragiale.
Spectacolul va avea premiera în data de 13 și 14 februarie 2020, la Casa Caragiale din București, și va fi reluat, putând fi vizionat și în perioada următoare.
Bilete mai pot fi găsite online:
bilete 13 februarie : https://www.mystage.ro/bilete/statia-13-2276/#/r=13430
bilete 14 februarie : https://www.mystage.ro/bilete/statia-13-2276/#/r=13431
Regia: Alexandru P. Rusu
Adaptare scenariu: Silvia Dumitrache
Scenografia si video design: Ileana Zirra
Sound design: Starlake
Grafică: Mădălina Sinoae
Cu: Dan Apavaloaie, Ana Maria Bercu, Remus Stănescu, Valentina Visarion Mingopol
I.L Caragiale a venit pe lume în anul 1852 în satul Haimanale, județul Prahova. Tatăl său, Luca, și frații acestuia, Costache și Iorgu, s-au născut la Constantinopol, fiind fiii lui Ștefan, un bucătar angajat la sfârșitul anului 1812 de Ioan Vodă Caragea în suita sa.
Atras de teatru, Luca s-a căsătorit în 1839 cu actrița și cântăreața Caloropoulos, de care s-a despărțit, fără a divorța vreodată, întemeindu-și o familie statornică cu brașoveanca Ecaterina, fiica negustorului grec Luca Chiriac Karaboas.
A fost dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român.
Caragiale este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
Caragiale s-a bucurat de recunoașterea operei sale pe perioada vieții sale, însă a fost și criticat și desconsiderat.
Opera lui Ion Luca Caragiale cuprinde teatru (opt comedii și o dramă), nuvele și povestiri, momente și schițe, publicistică, parodii, poezii. Caragiale nu este numai întemeietorul teatrului comic din România, ci și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național. Operele sale, în special comediile sunt exemple excelente ale realismului critic românesc.
Deși a scris doar nouă piese, Ion Luca Caragiale este considerat cel mai bun dramaturg român din toate timpurile.
Discussion about this post