Ministrul Cătălin Predoiu, audiat astăzi la Parlament în comisiile de specialitate a primit aviz negativ din partea acestora, cu 26 de voturi „pentru”, 37 de voturi „împotrivă” și 10 abțineri.
Audierea lui Predoiu s-a lăsat cu scântei încă de la bun început, după ce senatorul social democrat Robert Cazanciuc a cerut suspendarea ședinței preț de o oră, timp în care i-a cerut lui Predoiu să „aducă avizele trimise Ministerului Justiției pentru cele 25 de ordonanțe emise în ședința din 4 februarie, ședință cunoscută drept noaptea fantomelor.”
În cadrul audierii sale de la Parlament, ministrul propus a vorbit și despre desființarea Secției Speciale, motivul principal al neînțelegerilor dintre ei și senatori, pentru care a fost dur criticat în ultimele săptămâni. Acesta a vorbit despre acuzațiile făcute de Asociația Magistraților din România (AMR) , Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Procurorilor din România (APR), în care aceștia îi reproșau lui Predoiu că „dorește instaurarea controlului politic asupra justiției”.
„SIIJ nu a fost gândită pentru a combate infracţiunile din justiţie, ci să nu le combată. Pentru că asta se întâmplă. Am ajuns la concluzia, pe bază de argumente şi a ceea ce se întâmplă în realitate, alături de colegii mei, să desfiinţăm SIIJ şi să revenim la un regim normal şi eficient de combatere a infracţiunilor din Justiţie, acolo unde sunt. Raţiunea este că Secţia nu îşi poate îndeplini misiunea, cea de a combate infracţiunile din Justiţie,” a declarat Predoiu la audieri.
Predoiu a criticat și asociațiile care l-au atăcat, spunând
„Asociațiile nu pot fi asimilate cu noțiunea de magistrați, nu știm câți membri au. CSM s-a pronunțat în defavoarea Secției. Această secție a fost teoretic înființată pentru a combate infracțiunile din justiție. nu trebuie să intri în detalii tehnice ca sa-ți dai seama că un număr de procurori cantonați în București ar putea să combată infracțiuni la 500 sau 200 km. Ca să reformez secția, ar trebui să avem extensii în teritoriu. Asta ar însemna sedii, scheme de personal etc. Ar însemna să constituim încă un parchet în paralele cu cele existente, iar în Ministerul public avem 800 de locuri vacante, o mare nevoie de investiții. Cum ar fi să n-am schemele de personal acoperite în parchete, dar să pun pe hârtie alte birouri. Secția a fost constituită nu să combată infracțiunile. Secția nu își poate îndeplini misiunea.”
Discussion about this post