După ce a stârnit un val de critici (mai mult sau mai puțin meritate) cu numirea cântăreței Irina Rimes ca ambasador al Zilei Brâncuși, ce se sărbătorește chiar astăzi, Ministrul propus al (in)Culturii lovește din nou.
Într-o emisiune la Realitatea TV, Bogdan Gheorghiu l-a sfătuit pe președintele Klaus Iohannis să se așeze la Masa Tăcerii pentru a atrage curioșii și astfel, pentru a populariza operele marelui sculptor.
”Domnule președinte, așezați-vă, de câte ori aveți ocazia, la Masa Tăcerii, pentru că asta e cea mai bună reclamă pentru a atrage turiști către opera lui Brâncuși. Nu poate să facă toată lumea tot ce face președintele”, a spus Gheorghiu, sugerând că legea – care le interzice clar oamenilor să se așeze/cațere pe sculpturile expuse în Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu – nu li aplică tuturor, iar în acest caz, scopul scuză mijloacele, doar vrem popularizarea lui Brâncuși, nu?
Desigur, Gheorghiu a fost apoi nevoit să recunoască că el personal nu a văzut niciodată aceste opere despre care face presa atâta tam-tam, deoarece nu a mers niciodată la Târgu Jiu.
„Eu nu am vizitat niciodată Târgu-Jiu. Nu am fost nici la Hobița, dar cunosc foarte bine situația de-acolo. Știți că casa lui nu mai există?”
Dar Klaus Iohannis, isteț cum este, i-a luat-o cu mult înainte Ministrului. În 2017, într-o vizită la Târgu-Jiu, acesta a ignorat anunțul aflat la doi pași de el care ruga frumos turiști să nu se așeze – „Să păstram intactă moștenirea Brancuși pentru generațiile urmatoare. Vă rugam sa evitați contactul cu operele!” – și s-a pozat frumos șezând la Masa Tăcerii, ba chiar și-a apărat decizia, susținând un editorial din presă care argumenta că dacă Brâncuși n-ar fi vrut să ne așezăm pe scaunele alea, doar nu le-ar fi pus într-un parc, nu?
Așa și cu Turnul Eiffel, dacă nu voiau să ne cățărăm pe el, de ce l-au mai trântit, domne, în mijlocu parcului?
Discussion about this post