Ziua de 21 februarie a fost desemnată „Ziua Limbii Materne” de către UNESCO în 1999, acum 21 de ani, pentru a sărbători diversitatea și multiculturalismul. Data nu a fost aleasă la întâmplare, ci pentru a marca moartea tragică a studenților din Dhaka care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bangali, în 1952, și care au fost uciși de poliție. Este atât o zi de cultură, cât și una de protest. O zi care te încurajează, poate, să te ridici când vezi că limba ta maternă, că setul de valori cu care ai crescut încă din leagănul copilăriei, sunt călcate în picioare în fața unui globalism forțat asupra ta.
Și totuși, este într-o oarecare măsură, o zi ca oricare alta, cel puțin pentru mine, deoarece ziua limbii mame se serbează în fiecare zi. În fiecare clipă în care citind o carte, vorbind sau urmărind un film, descoperi un nou cuvânt de care poate că nu erai conștient. Asta mi se pare incredibil, că poți vorbi o viață întreagă aceeași limbă, și în fiecare zi, poți căuta să înveți un cuvânt nou. Și la finalul unei vieți bogate, tot n-ai fi aflat toate secretele acestei frumoase limbi.
21 februarie. Ziua limbii materne. Un îndemn de a-ți rupe un moment din ziua ocupată în care să te bucuri de faptul că poți cunoaște această limbă splendidă.
Numai tu ești capabil de-a înțelege vorbele lui Nichita Stănescu.
Numai tu poți asculta cântecele din popor.
Numai tu poți citi cuvintele însemnate la baza unei statuete și numai tu poți pronunța „Ștefan cel Mare” așa cum se cuvine.
Numai tu cunoști înțelesul expresiei „dor de ducă”, o vorbă atât de imposibil de frumoasă încât nu are echivalent în nicio altă limbă din lume.
Numai tu îi vei spune mamei „Mamă, te iubesc”.
Numai tu. Și asta pentru că ești român.
Pierdem atâta timp în gândurile negre ce ne macină, în supărări și idei despre cum ar putea țara asta să fie mai bună, mai prosperă, mai puțin coruptă. Și e bine, e nevoie de astfel de gânduri, dar la fel de mult e nevoie de momente în care să apreciezi cât de norocos ești. Cât de unic pe lumea asta. Să-ți smulgi un ceas în care să-ți amintești toate motivele pentru care merită să fii mândru că ești român.
Astăzi e ziua limbii materne, limba care te-a ajutat să formulezi de la cele mai simple fraze până la cele mai complexe, graiul care ți-a fost alături la mânie, în dragoste și ură, în momentele de neasemuită fericire, cât și în cele în care abia ai mai deschis ochii de durere.
Da, într-un fel, astăzi este ziua ta.
La mulți ani, Limbă Maternă! La mulți ani, Limbă Română!
Citește mai mult:
Artiști în limba maternă – poezii pe care doar noi le-nțelegem
Discussion about this post