Cu aproximativ o oră înainte de ședința Parlamentului unde urma să se discute soarta guvernului Orban2, Curtea Constituțională a dat verdictul la sesizarea PSD și a stabilit că există un conflict de natură instituțională între Președinție și Parlament în ce privește desemnarea, din nou, ca premier a lui Ludovic Orban, anunță Mediafax. Practic, aceasta înseamnă că Iohannis va trebui să vină cu o altă propunere de premier.
Potrivit unor surse din cadrul CCR, problema nu este faptul că preşedintele Iohannis l-a nominalizat pe Ludovic Orban, care tocmai fusese demis, ci faptul că preşedintele Iohannis a desemnat făţiş un premier care nu avea susţinere parlamentară.
Potrivit judecătorilor CCR, propunerea preşedintelui nu trebuie să fie în sensul de a genera blocaje, ci Iohannis este obligat să caute soluţii pentru un guvern care să beneficieze de sprijinul Parlamentului.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a ferit să facă declarații la cald, afirmând că așteaptă să vadă decizia Curții și motivarea. El s-a limitat la a spune că se bucură să constate că, în România, democrația funcționează.
De partea cealaltă, PNL a avut o primă reacție prin vocea lui Virgil Guran.
„În primul rând, vom aștepta oficial decizia Curții. Vom aștepta motivarea, dacă vine foarte repede. (…) Înțeleg că se aplică pentru viitor această decizie. Vedem. Se va decide în forul de conducere al partidului. Să vedem reacțiile premierului, președintelui. În funcție de ce prevede legislația, vom acționa ca atare”, a spus Virgil Guran la Antena 3.
Nu s-a stabilit alt premier deocamdată, dar avem suficienți oameni care ar putea să fie în rolul de premier fără probleme. Dar, deocamdată, nu s-a discutat acest lucru. Plan avem. Orice partid serios iese și declară în momentul în care s-a stabilit ceva. Cu calm, o să gestionăm”, a spus acesta.
La ședința de la Parlament oricum nu exista cvorum pentru votarea guvernului Orban 2, astfel că deblocarea situației va depinde de poziția pe care o va adopta Klaus Iohannis, care, în trecut, a arătat că pentru domnia sa deciziile Curții Constituționale sunt facultative.
Discussion about this post