„Speriați de epidemie, oamenii par să se fi resemnat cu noile intruziuni ale autorităților în viața lor și, uneori, chiar acceptă cu bucurie limitarea drepturilor cetățenești și introducerea unui sistem diabolic de supraveghere și control”, spune medicul Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România şi fost rector al Universităţii de Medicină din Iaşi, într-o nouă postare pe tema coronavirusului.
Doctorul Astărăstoae face o trecere în revistă a măsurilor draconice impuse în China, măsuri pe care acum ne grăbim să le copiem.
Fotografiile și clipurile video cu oamenii târâți afară din casele lor de echipe de intervenție înarmate cu bâte au șocat opinia publică internațională. „Așa ceva numai la comuniștii ăia de chinezi se poate” au comentat oamenii.
Pe de altă parte, în momentul în care virusul și-a făcut apariția în Europa și în România, suntem mult mai dispuși să acceptăm adoptarea de măsuri extreme. Iar Organizația Mondială a Sănătății vine și aplaudă măsurile abuzive luate de chinezi, prezentate ca un model demn de urmat, după cum observă Vasile Astărăstoae.
„Ce s-a întâmplat și se întâmplă acum în China șochează prin proporțiile acestei desfășurări incredibile de măsuri discreționare (luate sub pretextul controlului epidemiei) și aplaudate de regimurile democratice. Wuhan, cu peste 11 milioane locuitori, a devenit un oraș fantomă, supermarketurile au fost luate cu asalt, spitalele sunt și ele asaltate de oameni bolnavi sau speriați, iar autoritățile și-au propus să răspundă spectaculos, construind în câteva zile un nou spital și lagăre/tabere de carantină. S-a apelat la veșnica și ineficienta carantină. A încerca să ieși din oraș se poate solda cu o execuție pe loc. „Autoritățile chineze au lansat o campanie continuă de verificare, din casă în casă, pentru a lua temperatura tuturor celor care se aflau în Wuhan și reține prin forță orice persoană găsită bolnavă sau suspectată de a fi bolnavă și apoi a hotărî izolarea acestora în „centre de carantină”, de fapt în lagărele de carantină improvizate, cu îngrijiri medicale minime (The New York Times, 6 februarie 2020)
Un înalt oficial chinez a anunțat că atât orașul în care a început epidemia, cât și întreaga țară se confruntă cu „condiții de război” și că „nu trebuie să existe dezertori pentru că vor fi puși la stâlpul rușinii istoriei pentru totdeauna”.
În acest moment, atenția opiniei publice din România este îndreptată asupra satului din Gorj unde locuiește primul cetățean român confirmat de infectare cu coronavirus. Toată familia sa, șapte persoane, în carantină pentru 14 zile. Chit că nu sunt infectați, 14 zile de arest la domiciliu, păziți de jandarmi, locuința delimitată cu o bandă de protecție.
Nici măcar nu se discută această situație, e normal să procedăm la fel ca chinezii, doar n-o să murim cu toții de coronavirus?!
Nimeni nu-și pune întrebarea cum ar fi să fie chiar el în situația respectivă. Cum ar fi să se trezească cu mascații la ușă pe motiv că fostul coleg cu care s-a oprit marți la o cafea e văr de-al doilea cu un tip care are o vecină combinată cu un italian. Ai venit în contact cu un suspect de coronavirus, marș în carantină! Iar dacă îndrăznești să minți, să ascunzi faptul că ai putea fi suspect, riști chiar dosar penal!
În numele binelui colectiv, drepturile omului sunt suspendate, dreptul la viață privată dispare, la fel și libertatea de mișcare. Bun venit în China comunistă!
La aceeași concluzie ajunge și medicul Vasile Astărăstoae:
„Dacă nu reacționăm la exagerările, la măsurile autoritare nejustificate, dacă frica ne întunecă rațiunea, atunci coronavirusul va crea o oportunitate pentru instituirea statului polițienesc.”
La fel s-a procedat, dacă vă mai amintiți, după atacurile de la 11 septembrie. Măsurile extreme de control din aeroporturi de acolo ni se trag, pentru că, odată introduse, restricțiile nu au mai fost niciodată ridicate! La fel se poate întâmpla și cu actuala alertă mondială, drepturile la care suntem gata să renunțăm acum sub imperiul fricii n-o să le mai vedem niciodată înapoi!
Discussion about this post