În timp ce noi stăm cu ochii la televizor să vedem unde au mai apărut cazuri de coronavirus, adevăratul pericol care ne pândește este criza economică mondială, generată tocmai de panica privind o posibilă pandemie.
Potrivit CNN, bursele au cunoscut cea mai proastă săptămână de la criza din 2008 încoace. Indicile DOW Jones a înregistrat joi cea mai dramatică prăbușire, 4.4%, record istoric pentru o zi de tranzacționare, iar la Londra, lucrurile nu au stat deloc mai bine. Situația este cu atât mai dramatică cu cât Statele Unite nici măcar nu a dat mare atenție problemei coronavirusului până acum. Și bine au făcut!
Până să ne gândim cum se gestionează la noi în țară această problemă, ar fi bine să analizăm experiența țărilor care deja s-au confruntat cu ea.
Previziunile pentru economia chineză sunt sumbre, iar pachetele de măsuri concepute de guvernul de la Beijing s-ar putea să nu fie suficiente pentru a reporni motoarele economice.
Mai elocvent pentru noi este exemplul Italiei, care, la doar o săptămână după impunerea unor măsuri draconice de carantină, începe să se trezească la realitate. Unele țări au oprit zborurile dinspre Italia, cetățeni italiene au fost agresați în alte țări pe motiv că vin de Wuhan-ul Europei, Salonul Auto de la Geneva a fost anulat, pe străzile din Milano e pustie, turismul se duce naibii, tot atâtea motive pentru care italienii au ajuns să spună „Basta!”.
„E timpul să repornim Italia”, scrie presa din peninsulă.
Milanezii au decis să redeschidă teatrele și muzeele, unindu-se sub sloganul #Milanononsiferma! Milano nu se oprește. Foarte probabil ca în oraș să existe „suspecți”, dar viața trebuie să continue!
Grăitor este faptul că autoritățile de la Roma au luat decizia de a nu mai raporta cazurile de persoane asimptomatice, cum este și cazul tânărului din Gorj. Autoritățile vor continua să țină evidența persoanelor la care s-a depistat coronavirusul, însă populația nu va mai fi bombardată cu cifre care nu spun nimic. La fel a decis și guvernul de la Beijing și ar fi bine să țină cont de acest lucru și autoritățile de la București.
Efectul panicii și al măsurilor haotice de izolare și carantină ar trebui să ne sperie mult mai rău decât posibilitatea de face o gripă, fie ea și chinezească. Autoritățile australiene au lansat un scenariu de groază, apreciind că în caz de pandemie vor trece la plasarea oamenilor în carantină pe stadioane, activitatea din orașele afectate va înceta, după care au avansat cu o seninătate dementă ipoteza unei scăderi a Produsului Intern Brut cu 10%!
Aici se poate ajunge dacă dramatizăm situația și ne lăsăm pradă isteriei. Pentru o țară ca România, în care una-două ni se spune că nu sunt bani, nici nu vrem să ne imaginăm ce înseamnă o scădere dramatică a PIB!
Dacă ne uităm la cazul din Gorj, ce vedem – un tânăr care se simțea foarte bine, băgat în izolare în spital, iar familia băgată în carantină, sub pază. Ca astăzi să aflăm că tânărul este, slavă Domnului, tot bine mersi și testul i-a ieșit OK. La fel și cu italianul de la care a pornit nebunia! E foarte bine că acești oameni sunt sănătoși, însă ar trebui să ne întrebăm cum vom reacționa dacă astfel de „suspecți” apar în marile orașe sau într-o mare întreprindere. Dacă paznicul de la Dacia Pitești începe să strănute, ce facem? Închidem fabrica două săptămâni că doar au trecut toți angajații pe la poartă? Dacă se descoperă că o casieră de la hypermaket este infectată, ce facem? Închidem magazinul și băgăm toți angajații, plus familiile lor în carantină? Acest scenariu se poate aplica oriunde, iar consecințele economice sunt catastrofale. Pentru noi toți!
Și pentru ce, în fond? Pentru gripa sezonieră, de-abia dacă își ia omul concediu medical, iar pentru o boală pe care toată lumea o descrie drept mai ușoară, punem economia pe butuci și după aceea tragem ponoasele ani de zile?
Discussion about this post