Președintele american Donald Trump a avut o intervenție de bun simț, explicând în cadrul unei intervenții la televiziune că statisticile cu care Organizația Mondială a Sănătății încearcă să inducă panică privind coronavirusul sunt exagerate. Într-o recentă declarație, OMS a avansat o rată a mortalității prin infectarea cu coronavirus de 3,4%, procent care raportează în mod fals numărul de decese la numărul cunoscut de persoane infectate.
„Mulți se vor infecta, dar este ceva ușor – mulți se vor gândi că le trece repede, mulți nu vor merge la medic, mulți nici măcar nu vor suna la medic. Ei bine, despre oamenii aceștia nu auzim, ei nu apar în statistici”, a spus Donald Trump.
Situația prezentată de Trump este cât se poate de reală în Statele Unite, unde s-a efectuat un număr foarte mic de teste de coronavirus, astfel că nu se poate ști în mod real cât de răspândită este infecția. În schimb, s-a bătut monedă pe cei câțiva morți, dintre care marea majoritate erau persoane internate într-un spital, deja bolnave de alte maladii grave, fiind imposibil de spus dacă au murit cu adevărat din pricina coronavirusului.
Și în Europa au apărat numeroase informații privind faptul că noul virus chinezesc circula deja de câteva săptămâni până să apară primele cazuri oficiale. Este cazul Italiei și Germaniei, de pildă, dar este probabil că același lucru s-a întâmplat și în alte țări.
Rata mortalității este sub 1%, a spus Trump, pledând totodată pentru continuare vieții normale în Statele Unite, evident, cu respectarea strictă a normele de igienă elementară.
În ceea ce privește situația din Europa, medicii germani au ajuns la concluzia că primul pacient de pe continent ar fi un german din Munchen, care ar fi luat virusul de la o colegă din China. Este posibil ca de la acest bărbat de 33 ani să fi pornit epidemia din Europa.
De remarcat că, potrivit medicilor germani, infecția se transmite încă din perioada de incubație, dar și, se spune, după ce pacientul apare ca vindecat. În această situație, este greu de spus în ce măsură pot fi de folos măsurile de prevenire decise de guvernul de la Roma. Școli închise, evenimente sportive fără public, angajații îndemnați să lucreze de la domiciliu (!) – multe dintre aceste măsuri deja contestate de populație. La ce bun să paralizezi o țară întreagă în condițiile în care mulți oameni perfect sănătoși ar putea fi purtători ai virusului!?
Numeroși italieni se plâng pe rețelele sociale că astfel de măsuri sunt imposibil de pus în practică – dacă se închid școlile, de fac părinții cu copiii? Câți își permit luxul de a se autoizola când oamenii trăiesc de la un salariu la altu? Câți pot cu adevărat să lucreze de acasă?
Un alt aspect remarcat de italieni este acela că guvernul de la Roma pare gata să pună Italia pe butuci, făcând mii de teste și raportând în permanență noi cazuri, în timp ce țări precum Franța sau Germania au o abordare mai prudentă, anunțând oficial un număr mic de cazuri, tocmai pentru a evita panica și paralizarea economiei. Același lucru pe care îl are în vedere și Donald Trump – pe principiul de coronavirus mai scapi, dar de recesiunea economică, mai greu!
Discussion about this post