Cunoașteți sentimentul acela când stai de vorbă cu un prieten sau partener, iar acesta pare să te asculte, dar apoi te trezești că schimbă conversația brusc sau te întrerupe vorbind despre propriile probleme?
Adevărul e că trăim într-o societate care e din ce în ce mai puțin atentă, atât la restul cât și la nevoile lor, o societate bazată pe impresia greșită a utilizatorilor de rețele de socializare că unicul lucru care contează sunt ei, mentalitate care mai apoi trece și în relațiile lor din lumea reală.
Poate fi extrem de frustrant să îți verși problemele sau temerile în fața cuiva ca să observi apoi că acesta nu era de fapt atent și îți răspunde cu o replică banală, lipsită de prea mare legătură cu ce spuneai tu.
Deci, cum îți poți da seama când cineva te ascultă?
1. Contactul vizual
Dacă partenerul de conversație se uită direct în ochii tăi, poți distinge foarte ușor dacă acesta e atent sau nu. Dacă în ochii lui, s-a lăsat o „ceață” și pare că privește mai mult în gol decât la tine, atunci e foarte probabil că acesta nu te ascultă.
2. E de-acord cu tine?
Nu vorbim neapărat de încurajare sau suport moral, ci de acele mici sunete pe care le facem în timpul unei conversații, de genul „mhm” sau „așa”, sau pur și simplul, datul din cap pentru a semnala că urmărim discursul celuilalt.
Partenerul de conversație tace? Nu scoate niciunul din aceste sunete? Atunci e foarte posibil ca acesta să se gândească de fapt la alte probleme.
În același timp, dacă te aprobă la fiecare propoziție și pare oarecum grăbit, ăsta poate fi un semn că e nerăbdător să termini ce ai de spus ca să poată să întoarcă discuția la el. Iarăși, nu e semnul unui bun ascultător.
3. E răbdător
La fel ca la punctul anterior, dacă cealaltă persoană te întrerupe cu propriile povești sau probleme, e un semn clar că nu te ascultă.
Fii atent la cum reacționează când ai terminat de expus o poveste sau problemă. Dacă stă să se gândească un pic sau trage vreun fel de concluzie sau sfat, e semn că te-a ascultat. Dacă începe să vorbească despre el cum ai tăcut, atunci clar nu era atent și doar se pregătea să-și expună propria problemă.
4. Pune întrebări
Nu doar „și apoi?” sau „așa și?”, întrebări aplicate care să aibă legătură cu ce ai spus. Poate părea simplu, însă ăsta e unul din cele mai complicate puncte, deoarece unii oameni nu sunt genul care pun întrebări, și totuși chiar ascultă. Însă dacă așa stau lucrurile, ei vor face cu siguranță celelalte lucruri pe care le-am menționat.
5. Limbajul corporal spune multe
Poziția unui om îți spune dacă el te ascultă sau nu. De-obicei, oamenii aplecați ușor înainte sunt atenți la conversație. De-asemenea, urmărește dacă mișcările sale îți reflectă propriile mișcări, deoarece acesta poate fi un semn bun.
Discussion about this post