Desigur, nu în următoarele două săptămâni, din moment ce școlile vor fi închise. Însă la întoarcerea în școli, copiii sunt așteptați de o surpriză plăcută, anume educația sexuală obligatorie.
Camera Deputaților a adoptat astăzi un proiect de lege care prevede obligativitatea organizării în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, conform Știri pe Surse.
Legea propusă vine ca o modificare la existența lege în vederea protecției drepturilor copilului, insistând ca orice instituție publică sau privată angajată în domeniul educației să organizeze semestrial ore de sănătate și viață.
„Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi în domeniul educaţiei sunt obligate să adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor; derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităţilor psiho-emoţionale, a competenţelor sociale şi interpersonale”, arată proiectul de lege.
Deși este încă neclar pentru ce vârstă ar fi prevăzute aceste ore de educație sexuală și pentru viață, putem presupune că mai devreme este mereu mai bine. La urma urmei, în Occident, avem ore de educație sexuală încă din grădiniță și clasele primare, așa că de ce nu și la noi?
Iar asta constituie un risc uriaș pentru binele psihologic și inocența copiilor. De la o vârstă, desigur, e important ca un copil să cunoască riscurile contactului sexual neprotejat și să înțeleagă ideea de consimțământ, însă proiectul de lege în chestiune pare să aibă în vedere o educație sexuală de lungă durată, care invariabil ar începe la o vârstă tânără, când copilul nu are maturitatea intelectuală de a înțelege ce i se spune.
În al doilea rând, nu ar trebui să fie de datoria școlii să educe copilul în astfel de probleme, ci de datoria părinților. Este o chestiune pe care copiii ajung să o cunoască în mod natural, pe măsură ce cresc, iar obligația de a participa la astfel de ore îi poate expune la anumite lucruri înainte ca aceștia să fie pregătiți emoțional. De asemenea, „ora de educație sexuală” nu a fost niciodată mai mult decât o sursă de amuzament pentru copii, iar o astfel de oră nu ar face decât să sporească tabu-ul din jurul acestui subiect.
Discussion about this post